« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
POČINJE ŠKOLA

Preko pola milijuna učenika u ponedjeljak u klupama

U školu će krenuti 516.841 učenik, među njima je 335.457 učenika osnovnih škola i 181.384 srednjoškolca

Prazne klupe pune se u ponedjeljak
Prazne klupe pune se u ponedjeljak (Arhiva)
Više o

škola

,

osnovna škola

,

nova školska godina

,

gimnazija

,

srednja škola

,

broj učenika

Više od pola milijuna učenika 'sjest će' u ponedjeljak, 3. rujna, u školske klupe u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske i tako početi stjecati nova znanja u novoj 2012./2013. školskoj godini.

U školu će tako krenuti 516.841 učenik, među njima je 335.457 učenika osnovnih škola i 181.384 srednjoškolca, rekla je Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta zadužena za područje obrazovanja koja je u razgovoru za Hinu govorila i o nekim novinama koje će zaživjeti u novoj školskoj godini, poput odluke da na kraju polugodišta učitelji i nastavnici više neće imati obvezu zaključivanja ocjena.

Kako je objasnila Nježić, spomenuta će se odluka primjenjivati u osnovnim i srednjim školama i trebala bi rasteretiti učitelje i nastavnike od administrativnoga zaključivanja ocjena kako bi mogli više pozornosti posvetiti nastavnome programu. Napomenula je da je s tom odlukom usklađen i Pravilnik o ocjenjivanju koji pak, istaknula je, omogućuje konstantno praćenje rada učenika tijekom cijele školske godine pa je tako, primjerice, nastavnik dužan obavijestiti roditelja na roditeljskome sastanku o svim ocjenama njegova djeteta. Smatra da će škole, koje su i do sada uredno obavještavale roditelje o školskom uspjehu njihove djece, tomu posvećivati još veću pozornost, a vjeruje da će i roditelji za to iskazati još veće zanimanje.

Kad je pak riječ o "Građanskome odgoju i obrazovanju" čiji je kurikulum, podsjetila je pomoćnica ministra, donesen u dogovoru s Agencijom za odgoj i obrazovanje, najavila je da će se taj predmet dvije godine eksperimentalno provoditi u 12 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, od kojih u šest na području od posebne državne skrbi. Te su škole, posjetila je, odabrane u sklopu IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) projekta pod nazivom "Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama", koji je koordinirala Mreža mladih Hrvatske a pratit će i njegovu provedbu, a Agencija za odgoj i obrazovanje njegovu evaluaciju.

Drugih pak šest škola su kontrolne škole koje su već stekle uvjete za provedbu toga programa, a odabrao ih je MZOS u suradnji s Agencijom.

Škole na području od posebne državne skrbi u kojima će se provoditi taj predmet su u Petrinji, Dugoj Resi, Vukovaru, Velikoj, Daruvaru i Obrovcu, dok je šest kontrolnih škola iz četiri grada - Čakovca, Zagreba, Koprivnice i Dugoga Sela.

Nježić je najavila da će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uskoro potpisati kurikulum predmeta "Građanski odgoj i obrazovanje" koji je, dodala je, trebao biti dorađen, i bit će uskoro u cijelosti objavljen na internetskim stranicama MZOS-a zajedno s odlukom o uvođenju toga predmeta tako da će svi moći vidjeti u kojim će se modulima provoditi.

Jedna od novina u novoj školskoj godini bit će i elektronički upis učenika u prve razrede srednjih škola već od početka drugoga polugodišta koji će, rekla je Nježić, na prvome mjestu omogućiti učenicima odabir većega broja programa u više škola, a podatci će se izravno 'povlačiti' preko E-matice iz osnovnih škola. Istaknula je kako se očekuje da će to značiti i povećanje broja upisa u srednje škole jer su, napomenula, često nebitni razlozi spriječili učenika da se upiše u srednju školu. Isto tako, istaknula je, škole će imati bitno manje administrativnog posla, a sustav će, zaključila je pomoćnica ministra Ankica Nježić, biti transparentan, svi sudionici u procesu bit će bolje umreženi, a omogućit će i kontrolu upisnoga procesa.

31.08.2012. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh