« Svijet
objavljeno prije 15 godina
procjena

Preko milijun zaraženih svinjskom gripom u SAD

Američki CDC daje prvu procjenu pravih razmjera zaraze gripom A(H1N1)

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

gripa A (H1N1)

,

SAD gripa A

Zdravstveni djelatnici u SAD procjenjuju da je najmanje jedan milijun Amerikanaca zaraženo svinjskom gripom, otkako se virus H1N1 pojavio prije gotovo tri mjeseca.

Procijenjeni broj oboljelih daleko je veći od slučajeva koji su stvarno prijavljeni vlastima. Centar za nadzor i prevenciju bolesti ističe da većinu slučajave prate blagi simptomi, a 127 oboljelih je umrlo.

CDC temelji svoje podatke na istraživanju, više nego na laboratorijskim ispitivanja, no brojke govore da je stropa smrtnosti niža nego što se očekivalo.

"Mi kažemo da je do sada bilo najmanje milijun slučajeva novog virusa H1N1 u SAD-u. Prijavljeni slučajevi ustvari su samo vrh ledenog brijega", izjavila je Anne Schuchat iz CDC-a.

CDC svoje procjene temelji na matematičkim modelima, temeljnim na istraživanjima zdravstvenih djelatnika. Međutim, Dr. Schuchat je upozorila da bi svinjska gripa imati veću stopu zaraznosti od sezonske gripe i na jesen se vratiti u virulentnijem obliku.

Prema podacima CDC-a, u SAD-u je bilo 27,717 potvrđenih slučajeva oboljelih od virusa H1N1, od čega je oko 3000 ljudi trebalo bolničko liječenje, a 127 je umrlo.

Svinjska gripa najviše napada mlađe od 50 godina, a mnogi od najteže oboljelih imali su zdravstvene probleme poput astme i dijabetesa. Prosječna dob umrlih u SAD-u je 37 godina.

Dužnosnici CDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije nastavljaju pratiti širenje svinjske gripe na južnoj polutci, gdje su sada zimski mjeseci, posebno u Argentini, Čileu i Australiji, gdje je do sada ukupno zabilježeno oko 7000 zaraženih.

28.06.2009. 09:27:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh