« Svijet
objavljeno prije 9 godina
BRAVO!

Preko dva milijuna potpisa protiv TTIP-a u EU

Neformalna Europska građanska inicijativa protiv europsko-američkog trgovačkog sporazuma prikupila je dva milijuna potpisa u 14 zemalja Unije, dvostruko više od propisanih milijun

Potpisa ima i više nego dovoljno
Potpisa ima i više nego dovoljno (Arhiva)
Više o

TTIP

,

Zaustavimo TTIP

'Europska građanska inicijativa 'Stop TTIP' postigla je novi rekord u prikupljanju potpisa nekoliko dana prije ključnog glasovanja u Europskom parlamentu o TTIP-u', kaže se u njezinu priopćenju.

Ta je inicijativa okupila više od 470 organizacija civilnog društva - udruga za zaštitu potrošača, ekoloških organizcija i sindikata - iz čitave Europske unije.

Inicijativa je neformalna, jer ju je Komisija prošle jeseni odbila registrirati uz obrazloženje da to izlazi izvan njezine nadležnosti.

Organizatori Inicijative pozivaju Komisiju da preporuči Vijeću EU-a da 'opozove mandat za pregovore o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP), koji je Vijeće dalo Komisiji' te da 'ne zaključi Sveobuhvatni ekonomski i trgovački sporazum'.

Komisija je odgovorila da ne može registrirati takvu inicijativu jer mandat Vijeća EU-a nije zakonodavni akt, nego pripremni materijal za pregovore.

Organizatori inicijative obratili su se Sudu Europske unije da preispita tu odluku u Komisiji, a u međuvremenu odlučili su nastaviti s prikupljati potpise kako bi jačali pritisak na Komisiju.

Europska građanska inicijativa novi je pravni instrument EU-a koji svim građanima omogućuje da više sudjeluju u zakonodavnom procesu na razini Unije i da tako ne moraju čekati izbore svake 4 godine da bi se izborili za neku regulativu.

Građansku inicijativu treba poduprijeti najmanje milijun građana EU-a iz najmanje 7 od 28 država članica, a za svaku državu određen je najmanji broj potpisa sukladno broju stanovnika.

U Hrvatskoj je inicijativu 'Zaustavimo TTIP' potpisalo 7342, a potrebno je prikupiti 8250 potpisa.

09.06.2015. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh