« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Prekinut Queer Festival u Sarajevu

Sigurnost sudionika je najbitnija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (afp)
Više o

Sarajevo Queer Festival

Prvi Sarajevo Queer Festival prekinut je zbog nasilja koje je pratilo njegovo otvaranje u srijedu navečer i nastavljenih prijetnji sigurnosti sudionika i publike, priopćila je u četvrtak udruga "Q" koja je i organizirala ovu manifestaciju.

Iz udruge je tijekom dana priopćeno kako je nakon dodatnih konzulacija zaključeno da je sigurnost najavljenih sudionika i publike u ovom trenutku važnija od samog festivala, zbog čega on neće biti nastavljen.

Skupine radikalnih islamista i huligana napale su u srijedu sudionike i publiku koja je došla vidjeti otvaranje izložbe likovnih radova i skulptura, upriličene kao sastavni dio otvaranja Queer Festivala.

Sarajevska policija potvrdila je kako je najmanje šest osoba ozlijeđeno, a odmah su identificirana i privedena trojica napadača.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Jusuf Zornić odbacio je svaku odgovornost policije za nastale izgrede.

"Ti su se napadi dogodili nakon otvaranja festivala i dalje od lokacije na kojoj se to (otvaranje) zbivalo", kazao je Zornić.

Zbog napada na publiku i sudionike Sarajevo Queer Festivala u četvrtak su uslijedile brojne reakcije i osude huliganskog ponašanja.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović izjavio je kako je napad na sudionike Queer Festivala ujedno nedopustivi napad na ljudska prava. "Ta se prava moraju poštivati bez ikakvih iznimki", kazao je Halilović .

Napade su osudili i veleposlanstvo Francuske u BiH te Helsinški komitet, koji je upozorio kako se u toj zemlji ne provode zakoni koji izričito zabranjuju nasilje, ksenofobiju i promicanje svake ideologije protivne duhu tolerancije. (HINA)

25.09.2008. 21:11:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh