« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
JAKE VEZE

Prekid prijateljstva ženama pada puno teže nego muškarcima

Pripadnici jačeg spola lakše gube kontakte s prijateljima, ali ih i lakše uspostavljaju u novoj sredini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci

,

prekid

,

prijateljstvo

Prekid prijateljstva puno je teži od prekida s ljubavnikom, naročito ženama, tvrdi istraživanje skupine sociologa sa Sveučilišta Manchester koju je predvodila profesorica Carol Smart.

Veze koje se uspostavljaju među ženama su toliko snažne i duboke da osjećaju krivnju čak i kad prekinu odnos s neželjenom osobom. Profesorica Smart kaže: „Etika prijateljstva je vrlo snažna zbog čega ga je i teško prekinuti, čak i kad je prestalo biti zabavno, jer osjećamo strašnu krivnju zbog toga." Ipak, ne smije se zanemariti ni druga strana. Prilikom istraživanja najmanje 200 osoba, koje je barem jedan od prijatelja odbacio od sebe, reklo je da se nakon prekida prijateljstva osjećalo loše i da je bilo puno sumnje.

Odvojeno istraživanje sa istoga sveučilišta nadovezalo se na ovo; naime, ono je pokazalo da muškarcima prekid prijateljstva ili druženja nije toliki problem kao ženama. Oni bi bez problema uspostavili nove društvene kontakte i krugove bez obzira gdje bili ili otišli. Na primjer, ako se odsele ili promijene posao s lakoćom gube kontakt s postojećim kolegama, poznanicima i prijateljima i onda sve kreće ispočetka.

13.04.2010. 09:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh