« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
EU PORUČUJE

Pregovori s Hrvatskom su u odlučujućoj fazi

Hrvatska se potiče da nastavi dosadašnji rad i ubrza reforme u ključnim područjima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

Olli Rehn

,

pregovori s EU

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

Pravosuđe i temeljna prava

,

Tržišno natjecanje

Europska unija drži da je Hrvatska u proteklih godinu dana napravila dobar napredak u pristupnim pregovorima, koji su ušli u odlučujuću fazu i potiče Zagreb da nastavi graditi na dosad postignutom ubrzavanjem reformi u ključnim područjima, izjavio je u ponedjeljak navečer u Luxembourgu češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg.

"EU pohvaljuje Hrvatsku za znatne napore koje je uložila protekle godine i za dobar općeniti napredak. Pregovori su ušli u odlučujuću fazu", rekao je Schwarzenberg nakon završetka petog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanju.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje zajedničko je tijelo koje je zaduženo za praćenje provedbe SSP-a i koje se sastaje jedanput godišnje. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Gradeći na dosad postignutom napretku, Hrvatska mora ubrzati reforme, a posebice se znatan napredak očekuje u temeljnim područjima poput pravosudne i upravne reforme, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanju i zaštiti manjina, povratku izbjeglica, procesuiranju ratnih zločina i u gospodarskim reformama", rekao je Schwarzenberg, predsjedatelj Vijeća EU-a.

Ministar Jandroković je izrazio zadovoljstvo što EU "prepoznaje postignuti napredak u Hrvatskoj".

"Hrvatska ostaje odlučna na svom europskom putu i spremna je ispuniti preostale obveze u smislu pune usklađenosti s pravnom stečevinom i sa standardima EU-a do kraja 2009. godine. Hrvatska nije zadovoljna što je zbog blokade već druga Međuvladina konferencija o pristupanju otkazana i što uvelike usporava hrvatski put prema završetku pristupnih pregovora", rekao je Jandroković, ponavljajući da je potrebno razdvojiti bilateralna pitanja od pristupnih pregovora.

"Vjerujemo da će napori koje ulažu obje zemlje, Europska komisija i sve zemlje članice dovesti do rješenja. Hrvatska je odlučna nastaviti s reformama i ispunjavanjem potrebnih kriterija do kraja godine i ovoj fazi smo usredotočeni na ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja", rekao je hrvatski ministar.

Jandroković je pozdravio izjavu češkog predsjedništva EU-a u kojoj se kaže da napredak u statistici otvorenih i zatvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima ne odražava stvarni napredak koji je Hrvatska postigla na terenu.

Povjerenik Rehn je također pohvalio Hrvatsku za dosad postignuti napredak i dodao da su potrebni daljnji napori na ispunjavanju kopenhaških političkih kriterija, reformama javne uprave i u pravosuđu, intenziviranje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te osiguranje pune suradnje s Haškim sudom.

"Želim potaknuti Hrvatsku da ispuni mjerila za otvaranje u poglavljima Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. Još uvijek je moguće završiti pregovore do kraja ove godine i za vrijeme češkog predsjedništva održati Međuvladinu konferenciju o pristupanju", rekao je Rehn.

Rehn je također pozravio "uklanjanje diskriminacijskih trošarina na cigarete", ali je upozorio da su "nelegalne državne potpore još uvijek na stolu".

Na pitanje da komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, koji je rekao da je Hrvatska bila ta koja je unijela bilateralno pitanje u pregovorački proces, Rehn je rekao da ne "želi biti sudac u prijašnjim problemima, nego da se treba usmjeriti na buduća rješenja".

Ministar Jandroković je sa svoje strane rekao da Hrvatska nije u svojim dokumentima prejudicirala granicu, dodajući da Hrvatska neće koristiti svoje buduće članstvo u EU za pritisak na susjedne zemlje. (hina/metro-portal)

27.04.2009. 21:39:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh