« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
START sporazum

Pregovori Rusije i SAD-a o razoružanju počinju 24. travnja

Dosadašnji "hladnoratovski" sporazum istječe 5. prosinca, novim pregovorima domaćin Rim.

rusko naoružanje
rusko naoružanje (Corbis)
Više o

SAD

,

Rusija

,

hladni rat

,

sporazum START

,

pregovori Rusija - SAD

,

novi pregovori

,

strateško naoružanje

Rusija i SAD će početi 24. travnja u Rimu pregovore o zamjeni Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja START, rekao je u četvrtak dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki predsjednik Barack Obama i ruski mu kolega Dmitrij Medvedev dogovorili su se u početku mjeseca da će započeti pregovore o tom sporazumu koji istječe 5. prosinca, a zaključen je još za Hladnog rata.

"Prvi će se službeni susret o toj temi održati 24. travnja u Rimu", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko na konferenciji za novinare. Dodao je da je svrha toga susreta pripremiti početak pregovora u skladu s uputama predsjednika Dmitrija Medvedeva i Baracka Obame.

Od sada će se ruski i američki pregovarači redovito sastajati, a o sporazumu će u svibnju razgovarati ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Sergej Lavrov i Hillary Clinton, najavio je Nesterenko.

Tijekom prvog susreta u početku ožujka u Ženevi Clinton i Lavrov su se obvezali da će postići sporazum koji će naslijediti START. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 17:28:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh