« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
PROBLEMI?

Pregovori oko Brexita: igra živaca

Čelnici Europske unije su uvjereni da u natezanju oko Brexita imaju daleko jače karte od Londona. I zato igraju na kartu vremena, povećavaju pritisak i ne pada im na pamet popustiti Theresi May, smatra Barbara Wesel

Nije jednostavno...
Nije jednostavno... (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Brexit

Theresa May je očekivala da na informativnom samitu u Salzburgu može izmamiti ustupke od šefove država i vlada članica EU-a. Najavljivala je mogući preokret u pregovorima o Brexitu. U opuštenoj atmosferi europske kolege su je saslušale dok je još jednom hvalila svoj „Chequers-pla" - djelomično učešće u zajedničkom tržištu - kao jedinu kompromisnu formulu.

A onda su britansku premijerku poslali kući praznih ruku. Europski čelnici ionako čekaju kako će proći stranački kongres torijevaca, jer nitko ne zna hoće li ga i kako May politički preživjeti. EU sada igra na vrijeme.

Ipak, šefovi država i vlada su odaslali signal i zakazali izvanredni samit za sredinu studenog. Nakon toga ostaje samo četiri mjeseca do Brexita i vremenski pritisak je velik. Ili možda nije? Ukoliko se pogleda koreografija tih pregovora, stječe se dojam da Europljani igraju po zakonu političke sile teže: dogovor će biti moguć kada pritisak na britansku vladu postane neizdrživ. Trenutak najveće moguće patnje za London moglo bi se dogoditi tek u siječnju. Ili možda veljači.

Rješenje u posljednjoj minuti?

U međuvremenu s europske strane postoje nagovještaji da bi potreban proces ratifikacije sporazuma mogao ići vrlo brzo. To znači da u pregovorima o Brexitu zaista može biti rješenja u posljednji trenutak. Ako je britanska premijerka u Salzburg došla nadajući se da će navesti EU da prva popusti - onda se preračunala.

Ovdje se igra stara igra „tko će prvi popustiti", kada dva vozača automobila velikom brzinom jure jedan prema drugom - onaj tko prvi skrene, taj je izgubio. Britanci to zovu a game of chicken. Pritom Europljani vjeruju da su oni ti koji imaju deblje živce. Doduše i oni žele uređeno istupanje Britanije i prijelaznu fazu, kako bi se izbjegle posljedice divljeg Brexita. Da nastavimo slikovito: oni vjeruju da u igri s dva vozila sjede u buldožeru, dok su Britanci više u Mini Morisu.

Neizvjesna budućnost

Nisu potrebne sposobnosti vidovnjaka da bi se predvidjelo da će privreda u Velikoj Britaniji u naredna dva mjeseca postajati sve nervoznija, da će se razmatrati krizni planovi i da će nastajati sve veća gospodarska šteta. To međutim znači da će se politička situacija u Londonu s podijeljenim konzervativcima, neodlučnom oporbom i zbunjenom javnošću i dalje zaoštravati.

Koliko dugo će Theresa May to moći izdržati? Raspolaže li ona uopće većinom u parlamentu za bilo kakvo kompromisno rješenje? Ili će ipak biti drugog referenduma? I dalje ostaje otvoreno hoće li premijerka narednih mjeseci zaista uspjeti progurati Brexit ili će se situacija završiti u kaosu i možda novim izborima.

Još puno posla

Njemačka kancelarka je jasno dala do znanja da ima još mnogo posla. I da neće uvoditi posebne popuste za Britance na pravila zajedničkog tržišta EU. Takozvani „Chequers-plan" Therese May neće proći u EU-u. Djelomično članstvo na zajedničkom tržištu prelazi crvenu liniju Europljana. Taj kompromis 27 zemalja neće podržati.

Nizozemski premijer Mark Rutte o tome je rekao: „Mi smo zainteresirani za trgovinu s Velikom Britanijom, ali smo još više zainteresirani za trgovinu na zajedničkom tržištu s 400 milijuna građana."

EU slijedi svoje interese i štiti svoje gospodarstvo, kako jedna zemlja koja napušta zajednicu ne bi narušila pravila. Britanci su i dalje pred izborom žele li članstvo u europskom gospodarskom prostoru prema norveškom modelu ili su za sporazum o slobodnoj trgovini, prema kanadskom modelu. Još imaju tri, četiri ili čak pet mjeseci za donošenje odluke.

Piše: Barbara Wesel/DW
22.09.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh