« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
STVARNO?

Pregovori o Brexitu počinju za dva tjedna

Premda je May oslabljena nakon parlamentarnih izbora održanih u četvrtak na kojima je izgubila parlamentarnu većinu, "potvrdila je da pregovore o Brexitu kani početi za dva tjedna, kao što je bilo planirano"

Sjeda se za stol
Sjeda se za stol (Arhiva)
Više o

Brexit

,

pregovori

,

Theresa May

Velika Britanija planira pregovore o izlasku iz Europske unije početi "za dva tjedna", kao što je bilo planirano, rekla je u subotu britanska premijerka Theresa May njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kako prenosi tiskovni ured May.

Premda je May oslabljena nakon parlamentarnih izbora održanih u četvrtak na kojima je izgubila parlamentarnu većinu, "potvrdila je da pregovore o Brexitu kani početi za dva tjedna, kao što je bilo planirano", piše u priopćenju Downing Streeta.

Britanska premijerka je u subotu postigla "dogovor o glavnim smjernicama" s manjom Sjevernoirskom demokratskom unionističkom strankom (DUP) koja će joj osigurati natpolovičnu većinu u parlamentu.

"Možemo potvrditi da je DUP dao načelan pristanak za dogovor o glavnim smjernicama kako bi podupro konzervativnu vladu", rekao je u subotu navečer glasnogovornik Downing Streeta.

Nekoliko dana prije početka pregovora o Brexitu, potpora deset zastupnika DUP-a, regionalne ultrakonzervativne protestantske stranke bila je nužna kako bi konzervativci May, koji su na izborima pretrpjeli težak poraz, dobili većinu u parlamentu.

U nedjelju je Downing Street priopćio da su u tijeku pregovori s DUP-om za postizanje konačnog dogovora o vladi, pošto je dan ranije izvijestio o postizanju načelnog dogovora.

"Premijerka (Theresa May) je u subotu navečer s DUP-om razgovarala o finalizaciji dogovora a parlament nastavlja rad idućeg tjedna", navodi se u priopćenju iz premijerkina ureda.

"Dogovor želimo postići radi stabilnosti i sigurnosti koji su zemlji potrebni u ovom trenutku kada počinje pregovore, a i nakon toga", istaknuo je Downing Street.

11.06.2017. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh