« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
JANDROKOVIĆ

Pregovore za EU završit ćemo u prvoj polovici 2011.

Hrvatski ministar vanjskih poslova sudjelovao je u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i kandidatskih zemalja

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković (CROPIX)
Više o

Hrvatska

,

Gordan Jandroković

,

pristupni pregovori

,

članstvo u EU

Tamo je čuo poruke snažne poruke potpore za Hrvatsku, "koja trči zadnje metre" prema punopravnom članstvu. Jandroković je zajedno s kolegama iz kandidatskih zemalja Islandom, Makedonijom i Turskom sudjelovao na radnom doručku sa šefovima diplomacija zemalja članica i visokom predstavnicom za vanjsku politiku Catherine Ashton, koji su okupili na dvodnevnom neformalnom sastanku, koji se u bruxelleskom žargonu naziva "gymnich", a organiziraju se organiziraju dvaput godišnje.

"Ovo je posljednji ili jedan od posljednjih gymnicha na koji dolazimo kao zemlja koja pregovora, nakon toga bit ćemo zemlja potpisnica pristupnog ugovora. Danas sam čuo vrlo snažne poruke potpore za Hrvatsku, očito je da Hrvatska trči zadnje metre, da smo u završnoj fazi naših pregovora i s punim pravom očekujemo da ćemo ih završiti u prvoj polovici 2011. godine", rekao je novinarima Jandroković.

Jandroković je rekao da se sa Slovenijom i dalje razgovora u prijateljskom i europskom duhu i izrazio uvjerenje da će se sva otvorena pitanja riješiti na obostrano zadovoljstvo. "Sljedeći tjedan sastat će se naša Komsija za rješavanje otvorenih pitanja. Mi razgovaramo i dalje u prijateljskom i europskom duhu i vjerujem da ćemo sva otvorena pitanja, među njima i pitanje Ljubljanske banke, riješiti na obostrano zadovoljstvo", rekao je Jandroković koji je kratko razgovarao i sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

Jandroković je dodao da je u svom govoru na sastanku isticao potporu koju Hrvatska pruža susjednim zemljama, jer drži da je europska perspektiva najbolji način za stabilizaciju prostora jugoistočne Europe. "U tom kontekstu izrazio sam želju i uvjerenje hrvatske vlade da će se naći pozitivno rješenje između Srbije i Kosova. Mi smo pozdravili rezoluciju koja je usvojena u Općoj skupštini UN-a i sada očekujemo provedbu postignutih dogovora", rekao je ministar. (hina/metro-portal)


11.09.2010. 13:18:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh