« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ

Pravosuđe će biti kvalitetno kada bude potpuno nevisno

Predsjednik je izjavio da u hrvatskom pravosuđu postoje problemi, ali i da je ostvaren napredak

Ivo Josipović
Ivo Josipović (CROPIX)
Više o

pravosuđe

,

Ivo Josipović

"Pravosuđe će biti onog trenutka kvalitetno i dobro kad bude potpuno nevisno, ali i odgovorno, odnosno kad visoki kriteriji struke budu oni koji će opredjeljivati odluke, ali i tko može biti sudac ili državni odvjetnik", rekao je novinarima Josipović nakon tradicionalanog susreta s građanima na kavi.

Novinare je zanimalo predsjednikovo mišljenje o tome koliko je Hrvatska daleko od pravog funkcioniranja pravosuđa, a u svjetlu jučerašnje konferencije "Učinci članstva u EU na pravosuđe". Josipović je ustvrdio kako je sigurno da EU od Hrvatske ne očekuje da u nekoliko mjeseci ima savršeno pravosuđe.

"Ali očekuju, s pravom, da dobri zakoni, i oni koje ćemo tek popraviti, počnu funkcinirati i da tendencija napretka bude jasna i čista. Vjerujem da je Hrvatska u stanju to napraviti", kazao je.

Dodao je kako svakodnevno u komunikaciji s građanima dobiva pritužbe na slabosti u pravosudnom sustavu, ali i naglasio da u tom sustavu ima vrlo kvalitetnih ljudi, moralnih i poštenih - sudaca, državnih odvjetnika i profesora. "I mislim da oni mogu iznijeti reformu pravosuđa", naglasio je.

Iz jučer rečenog na konferenciji, ustvrdio je, vidljivo je da je u Hrvatskoj ostvaren napredak jer je prepolovljen broj predmeta. No, nažalost, upozorio je, još uvijek ima puno starih predmeta, a problem su predmeti stari po pet, deset i više godina.

"Donedavno smo se šalili da postoje predmeti koji su stariji i od sudaca. Nadam se da takvih uskoro neće biti", rekao je i upozorio da uspješnost pravosuđa, posebno u kaznenim predmetima, ovisi o pripremi, odnosno onome što obavi policija i druge nadzorne službe. (hina/metro-portal)

11.09.2010. 14:42:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh