« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
PROVJERITE

Predugo spavanje može biti opasno!

Među osobama starije dobi koje spavaju više od devet sati američki znanstvenici su otkrili veći broj oboljelih od Alzheimerove bolesti

Nije dobro premalo, no niti previše...
Nije dobro premalo, no niti previše... (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

Alzheimerova bolest

,

predugo spavanje

Zdrav san jedan je od ključeva zdravog života, no cijelo se vrijeme upozorava na premalo sna, a zapravo je i previše - vrlo opasno! Naime, znanstvenici su pronašli da osobe starije dobi koje spavaju više od devet sati imaju puno veću šansu za obolijevanje od Alzheimerove bolesti.

Izostanak volje kod takvih pojedinaca da ujutro ustanu iz kreveta smatraju simptomom, a ne uzrokom promjena koje se događaju u njihovu mozgu i koje obično vode u demenciju.

Vjeruju i da jednostavno prisiljavanje osobe da noću spava kraće neće rezultirati manjim rizikom od obolijevanja od ove bolesti.

Američki su znanstvenici ustanovili da je kod osoba prosječne životne dobi 72 godine koje su tijekom desetgodišnjeg razdoblja neprestano noću spavale više od devet sati mogućnost obolijevanja od Alzeimerove bolesti i od sličnih oblika demencije bila dvostruko veća nego kod ostalih koji su spavali manje od devet sati.

"Starije osobe koje zamijete da u duljem vremenskom razdoblju noću spavaju dulje od devet sati trebale bi se podvrgnuti pregledu koji bi potencijalno otkrio probleme s otežanim pamćenjem i razmišljanjem te s lošijim kognitivnim sposobnostima", kazao je voditelj studije dr. Matthew Pase s Boston University.

Ranija su istraživanja pokazala i da su česte digresije u govoru kod starijih osoba indicija za blaži kognitivni poremećaj koji se može razviti u Alzheimerovu bolest.

Druge su studije pokazale da je konstantno dulje spavanje i kod mlađih ljudi nerijetko znak da u pozadini postoji zdravstveni problem, poput depresije, raka ili neurološkog propadanja.

02.03.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh