« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
KORUPCIJA, TO NISAM JA

Predstavljena vladina antikorupcijska kampanja

Cilj kampanje je podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i uključivanje građana u njezino spriječavanje.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović (antikorupcija.hr/Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

Vlada

,

USKOK

,

korupcija

,

Jadranka Kosor

,

Dinko Cvitan

,

Ivan Šimonović

,

Korupcija to nisam ja

,

Propast društva

,

antikorupcijska kampanja

,

Tihomir Kralj

Antikorupcijska kampanja hrvatske Vlade pod sloganom "Korupcija to nisam ja" koja je danas predstavljena u Zagrebu, vrijedna je 2,36 milijuna kuna, a u njenom sklopu prikazivat će se animirani televizijski spot "Propast društva", te će se održavati antikorupcijski sajmovi na gradskim trgovima te druge promotivne aktivnosti.

"Danas svi mi, Vlada i nevladine udruge, pravosuđe, akademska zajednica i mediji pozivamo građane da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije", rekao je na predstavljanju kampanje u Novinarskom domu ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Ustvrdio je kako je uspješna borba protiv korupcije, koja počiva na zlouporabi vlasti te na pasivnim građanima koji dozvoljavaju da ih se ucjenjuje i zloupotrebljava, ključna za zdravu budućnost hrvatskog društva.

To nije samo pretpostavka da Hrvatska uđe u EU, već nam obračun s korupcijom treba zbog nas samih i dostojanstva Hrvatske, kazao je ministar.

Ustvrdio je da su posljednjih mjeseci instrumenti za borbu protiv korupcije bitno ojačani jer je donesen niz zakona koji bi trebali spriječiti i sankcionirati takve pojave.

Istaknuo je da odredbe Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima štite zviždače prilikom prijavljivanja korupcije, Kazneni zakon omogućuje oduzimanje imovine osuđenima za korupciju i organizirani kriminal, a Zakon o javnim nabavama trebao bi, pak, smanjiti korupciju na tom području.

Šimonović je naglasio da su ojačani i organizacijski kapaciteti za borbu protiv korupcije, pa je uz USKOK, kao specijalizirani dio državnog odvjetništva, razvijena cjelovita "uskočka vertikala" koja uključuje specijaliziranu policiju i suce.

Najavio je da će uskočki odjeli na sudovima i njihovi predsjednici javnosti biti predstavljeni u petak, a počet će s radom 1. ožujka.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je da građane neprekidno treba poticati na hrabrost u borbi protiv korupcije te da je obveza Vlade osigurati materijalna sredstva za tu borbu.

Nije važno jesu li u antikorupcijsku mrežu uhvaćene male ili velike ribe, već da je mreža koju smo ispleli dovoljno čvrsta da ne propusti nikoga tko se mimo zakona želi domoći onoga što mu ne pripada, zaključila je Kosor.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan rekao je da treba podržati svakog građana koji ima hrabrosti prijaviti korupciju.

"Građani ne trebaju da netko gazi njihovo dostojanstvo i da kojekakvi muljatori koji se skrivaju iza državnih pozicija i službenici uzimaju novac za ona prava koja građanima pripadaju", rekao je Cvitan koji je zajamčio da će USKOK obaviti svoj dio posla.

Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Tihomir Kralj pozvao je građana da pokažu hrabrost i prijave svako koruptivno ponašanje. Dodao je da je svaka policijska postaja dužna zaprimiti prijave građana o kaznenim djelima, pa tako i o korupciji.

Obavijesti o borbi protiv korupcije te kako je i gdje prijaviti građani mogu dobiti na internetskoj stranici www.antikorupcija.hr. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 13:09:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh