« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
BRAVO

Predstavljena monografija Vlade Tuđe

Raskošno izdanje zagrebačkog nakladnika AGM, koje je uredio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, na više od dvije stotine stranica donosi oko 300 slika, tek manji dio Tuđinog bogatog opusa

Došla je monografija
Došla je monografija (Arhiva)
Više o

Vlado Tuđa

,

monografija

Vlado Tuđa, hrvatski slikar s karijerom dugom pet desetljeća, ovih je dana dobio svoju prvu monografiju, koja donosi presjek njegova dosadašnjeg slikarskog stvaralaštva.

Raskošno izdanje zagrebačkog nakladnika AGM, koje je uredio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, na više od dvije stotine stranica donosi oko 300 slika, tek manji dio Tuđinog bogatog opusa.

"Samo kod sebe imam oko tri tisuće radova, a više od tog broja nalazi se u kolekcijama diljem svijeta. Kada smo birali slike, nakon što smo ih pregledali 1800, rekao sam da jednostavno tu moramo stati", rekao je Tuđa u razgovoru za Hinu.

Zagrebački umjetnik, koji je godinama radio u Nizozemskoj, kaže da je tom monografijom ukoričeno pedeset godina njegova rada, a osim odabira slika bilo je i teško prikupiti biografske podatke od mladosti do danas.

Tuđa je vrlo aktivan i danas, a ima i puno planova. "Dnevno crtam i po deset sati, svi mi se čude koliko mogu raditi, no meni stvaranje daje nadu za sutra, za život", rekao je.

Najavio je da planira objaviti i monografiju sa svojim kiparskim opusom, uskoro radi izložbu u Beču, a već nekoliko godina traju dogovori o retrospektivi u Klovićevim dvorima, na kojoj bi također bilo predstavljeno tristotinjak radova.

Vlado Tuđa kao hrvatski Picasso

Urednik monografije Stanko Špoljarić ustvrdio je u predgovoru kako je Tuđa svojemu slikarskom opusu razvijao osebujan vid figuracije, koji na zanimljiv način spaja realističnu preciznost i ekspresionističku slobodu, a u postupnom dokidanju motivske zadatosti usvaja i način apstraktnog ekspresionizma.

Po njegovim riječima, Tuđa je ne jednom imenovan hrvatskim Picassom, ali ne kao epigon, koji bi tek reinterpretirao njegova ostvarenja, već kao slikar vlastita puta, traganja, pa i potrebnih lutanja u dosezanju autentičnosti izraza.

Multimedijski umjetnik Igor Brešan ocijenio je u svom tekstu o Tuđi, uvrštenom u monografiju, kako je riječ o "kroničaru naoko nevažnih stvari, stereotipnih situacija, ali nadasve majstoru pripovijedanja, notaru iskrenih i konstruktivnih dijaloga u kojima je žena načelno subjekt, a šovinizam muškarca okružje puno zavisti i divljenja."

Dodao je kako je on hedonist u svemu, pa i u životu, zna se veseliti sitnicama iz svakodnevice koja ga krijepe, čine sretnim i važnim, a njegovo slikarstvo nema predaha i praznog hoda, ne trpi recikliranja i opetovanja, ponajmanje istih situacija i tema.

Vlado Tuđa (Zagreb, 1951.)  odlazi iz rodnog grada 1970. u Rotterdam gdje studira slikarstvo, živi i radi na brodu, a atelijer mu je u kapetanskoj kabini na vrhu broda odakle se pruža pogled na cijeli grad, kanale i Sjeverno more.

U Nizozemskoj okuplja svoju likovnu grupu četvorice i izlaže s njima, a povratkom u Hrvatsku povlači se u svoj atelijer na obroncima Medvednice gdje neumorno stvara.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja je od 1970. godine do danas izlagao na 45 samostalnih izložbi i isto toliko skupnih u Nizozemskoj, Njemačkoj, SAD-u, Belgiji, Francuskoj, Danskoj, Rusiji, Češkoj, Švedskoj, Sloveniji i BiH.

Dugi niz godina donira svoja djela u humanitarne svrhe, a bavi se i ilustracijom časopisa i novina

25.01.2020. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh