« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Predstavljena godišnja nagrada Luka Ritz

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nenad Dugi/CROPIX)
Više o

nasilje

,

Luka Ritz

,

Grafička škola

,

nagrada Luka Ritz

,

nasilje u Zagrebu

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavio je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Grafičkoj školi godišnju nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja "Luka Ritz" koja će se svake godine dijeliti učenicima i školama.

Konferenciji su nazočili, uz roditelje pokojnoga Luke Ritza, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Slavomir Drinković, predsjednik Hrvatskog školskoga športskog saveza Franjo Arapović te bivši izbornik hrvatske nogometne vrste Miroslav Ćiro Blažević.

Školsku dvoranu ispunili su učenici Grafičke škole obučeni u majice s natpisom "I ja sam Luka Ritz", a Ritzova školska prijateljica Ana pročitala je Lukin tekst, u kojem napominje kako unatoč pojačanu nasilju "svatko ima pravo disati".

"Ono u kakvu Hrvatsku ja vjerujem, jest Hrvatska zemlja istine", rekao je ministar Primorac dodavši kako ga je Lukino životno svjedočenje, uz potporu roditelja i njegovih prijatelja potaknulo da uspostavi godišnju nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Podsjetio je kako će povelja, medalja i novčana nagrada od tisuću kuna svake godine u lipnju biti dodijeljene jednoj školi i učeniku.

"Nagrade će se dijeliti osnovnim i srednjim školama", rekao je ministar i pozvao hrvatske obitelji da sudjeluju u borbi protiv nasilja u školama.

Slavomir Drinković je rekao kako će studenti njegova fakulteta izraditi povelju i medalju za nagradu "Luka Ritz".

Suzana Ritz, majka ubijenog Luke, rekla je kako sudjeluje u potpori sa željom da se više nikad ne ponovi sličan slučaj.

Luka Ritz je bio maturant Grafičke škole, a preminuo je u lipnju, nakon što su ga pretukli huligani, koji su ga htjeli opljačkati. Policija još traga za počiniteljima toga okrutna ubojstva. (HINA)

29.09.2008. 13:58:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh