« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KNJIŽNICA "BOGDAN OGRIZOVIĆ"

Predstavljena biografija "Puki NACIONALE" autora Dražena Stjepandića

Knjiga govori o životu Ive Pukanić od rane mladosti, kada je bio ambiciozan mladić koji je imao veliku ljubav - fotografiju

Predstavljanje biografije
Predstavljanje biografije "Puki NACIONALE" (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ivo Pukanić

,

biografija

,

Puki Nacionale

,

Dražen Stjepandić

Biografija novinara Ive Pukanića (1961.- 2008.) "Puki NACIONALE" autora Dražena Stjepandića, dugogodišnjeg novinara i pisca kriminalističkih romana, predstavljena je danas u Knjižnici "Bogdan Ogrizović". Knjiga rekonstruira život Ive Pukanića koji je u listopadu 2008. poginuo u atentatu pred ulazom u redakciju Nacionala, te donosi razgovore s 30-tak prijatelja, suradnika i poznavatelja Pukanićeva života među kojima su i Stipe Mesiće, Ninoslav Pavić, Zdravko Mamić, Jasenko Houra, Miroslav Lilić, Stephan Lupino, Pero Zlatar, Neven i Zdeslav Barač, Nenad Polimac, Mirjana, Anka i Nevenka Pukanić, Domagoj Margetić, Jasna Babić i dr.

Knjiga govori o životu Ive Pukanić od rane mladosti, kada je bio ambiciozan mladić koji je imao veliku ljubav - fotografiju, kazao je Borivoj Radaković, urednik knjige tiskane u izdanju V.B.Z-a. Biografija se dotiče njegovih novinarskih početaka, bavljenja reporterstvom, privatnim životom te pokretanjem Nacionala, nakon čega Pukanić prelazi "prag" i ulazi u politiku, kazao je Radaković ocjenivši kako se preko Pukanićeve sudbine može iščitati sudbina našeg prostora. Jasna Babić, dugogodišnja suradnica Ive Pukanića, govorila je o vremenu pokretanja tjednika Globusa i Nacionala te odnosu s Pukanićem, istakuvši da je u trenutku kada je novinarstvo postalo "roba", Pukanić postao "gazda".

Ocijenila je da su i Pukanić i Ninoslav Pavić (EPH), "koliko god pogubni bili za novinarstvo", ipak bili ona vrsta tajkuna koja se nije obogatila pretovorbom već svojim radom. Kad ih je politika uzela pod svoje, Hrvatska je izgubila društveno važnu supstancu, istaknula je Babić koja drži da je Pukanićevim ubojstvom "ubijena i ona vrsta novinarstva koja služi tržišnom društvu". Govoreći o radu na knjizi, Dražen Stjepandić rekao je da se njome upleo u razne političke odnose, naglasivši kako je bilo i otpora, izdvojivši kao najveći otpor Nacionala. Bez obzira na razne uplive u Pukanićevu biografiju on je prije svega bio veliki novinar, kazao je Stjepandić.

Osvrćući se na teze i teorije tko stoji iza atentata na Ivu Pukanića, Dražen Stjepandić ustvrdio je kako je činjenica da je Sreten Jocić, kojem se sudi u Beogradu za ubojstvo Ive Pukanića, bio "susjed CIA-e". (hina/metro-portal)

23.11.2010. 20:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh