« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
"Moja traganja za istinom"

Predstavljena autobiografija Mahatme Gandhija

Knjiga je predstavljena u okviru Dana Mahatme Gandhija, kojima se prvi put u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan nenasilja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Mahatma Gandhi

,

autobiografija

Taj dan obilježava se 2. listopada, na dan rođenja Mahatme Gandhija (1869.-1948.), predvodnika filozofije i strategije nenasilja, čije su ideje i danas vrlo aktualne.

Knjiga "Moja traganja za istinom" sažima sve važnije trenutke iz Gandhijeva života, odnosno njegovih dviju knjiga, "Autobiografija" i "Povijest satyagrahe u Južnoj Africi". Naslov knjige odnosi se na Gandhijeve riječi, koje su prenesene u njezinu uvodu, kojima objašnjava kako umjesto autobiografije iznosi priču o svojim brojnim traganjima za istinom, od kojih se sastoji njegov život.

To nije samo autobiografija, već pokazatelj čitatelju što napraviti sa svojim životom i kako postati promjena koju želimo vidjeti, kako je i sam Gandhi govorio, rekao je urednik knjige Swami Vivek Puri. Gandhijev život primjer je za sve ljude, jer on se čvrsto držao svojih načela, a to je danas rijetkost, dodao je.

Predsjednik Udruge Lotos, Renato Petek, podsjetio je da je prva knjiga o Gandhiju, "Naš Gandhi", izašla još 1924. u Zagrebu, a jedan od njegovih najvećih istomišljenika bio je Stjepan Radić.

Politolog Boško Picula drži kako su, unatoč tome što je Gandhi umro na nasilan način, ubijen je u atentatu, njegove mirotvorne ideje s početka stoljeća uspjele preživjeti do danas. Primjerice, Gandhi je bio nadahnuće jednom od najmoćnijih svjetskih političara, američkom predsjedniku Baracku Obami, napomenuo je.

U sklopu Dana Mahatme Gandhija, koji se održavaju od 29. rujna do 3. listopada, priređeno je više izložaba, predavanja, okrugli stol, projekcije filmova, radionica. Izdavači knjige su zagrebački "Sarasan" i Udruga za promicanje indijske kulturne baštine Lotos. (Hina/Metro-portal)

02.10.2009. 15:33:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh