« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
VEĆA SIGURNOST SURFANJA

Predstavljen novi Internet Explorer 9

Microsoft tvrdi da je u pogledu grafičkih i sigurnosnih karakteristika, te zaštite privatnosti korisnika, ravnopravan sa Firefoxom, Chromeom, Safarijem i ostalim browserima

Fotografija vijesti
Više o

Microsoft

,

Internet Explorer 9

,

web browser

Program je predstavljen u vrijeme kada se Microsoftov udio na tržištu smanjuje pod utjecajem rasta popularnosti konkurentskih proizvoda. Kompanija trpi pritisak i u segmentu neinternetskih proizvoda, kao što su mobilni telefoni i tablet kompjuteri.

Microsoft navodi da je jedna od ključnih karakteristika novog Explorera zaštita korisnika od praćenja dok se kreću sa jedne internet-stranice na drugu. Ove informacije često se sakupljaju za potrebe komercijalnih kompanija, koje na osnovu njih korisniku interneta predočavaju specifične oglase.

Novi Internet Esplorer ima odvojene alate za preuzimanje sadržaja sa svjetske mreže koji paze na prisustvo virusa i trojanaca. Explorer devete generacije može, po potrebi, zatražiti pomoć od grafičke karte sa kompjutera da bi prikaz neke internet-stranice bio detaljniji.

Analitičari procjenjuju da 56 posto korisnika interneta upotrebljava Explorer, 22 posto koristi Firefox, 11 posto Chrome, a šest posto upotrebljava program Safari.

15.03.2011. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh