« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
HRVATSKI PROIZVOD

Predstavljen hrvatski niskopodni elektromotorni vlak

POGLEDAJTE GALERIJU - Vlak je testiran u BiH, gdje je tijekom tri mjeseca prošao oko 4.000 kilometara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/ CROPIX )
Više o

Hrvatske željeznice

,

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine

,

niskopodni vlak

,

Končar - Električna vozila

,

Ivan Bahun

,

voćna mušica

,

testovi

Tvrtka Končar-Električna vozila predstavila je danas niskopodni elektromotorni vlak na čijem je razvoju radilo 250 stručnjaka iz grupe Končar, a svi bitni dijelovi vlaka su projektirani i proizvedeni u Hrvatskoj.

Prototip vlaka rađen je za željeznice Federacije BiH, a vlak bi ove godine trebao biti pušten u redovni promet.

Vlak je testiran u BiH, gdje je tijekom tri mjeseca prošao oko 4.000 kilometara, sada je u Hrvatskoj gdje se rade završna podešavanja kako bi vlak bio podvrgnut brzinskoj probi koja se mora obaviti na brzini od 176 kilometara na sat.

Predsjednik Uprave Končar-Električnih vozila Ivan Bahun istaknuo je kako je prošle jeseni ugovoren i prototip vlaka za Hrvatske željeznice (HŽ), vlak će biti proizveden ove godine te se nada da će doći do dogovora o ugovaranju serije vlakova za HŽ.

To je jedan od preduvjeta održivosti ove industrije, kazao je napominjući kako Končar-Električna vozila zapošljavaju 325 djelatnika te kako prosječni prihodi tvrtke u zadnje četiri godine iznose 500 milijuna kuna godišnje.

Proizvod znanja, iskustva i želje

Hrvatska elektroindustrija danas najveća izvozna grana Hrvatske sa udjelom od 12,4 posto, podsjetio je BagoPredsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago istaknuo je kako razvoj niskopodnog elektromotornog vlaka spada u kategoriju najsloženijih i najsofisticiranijih proizvoda tvrtke te kako samo pet zemlja u Europi radi takve vlakove. Ovaj vlak je proizvod znanja, iskustva, želje i volje, kazao je Bago ističući kako je sve od osnovne ideje pa do zadnje faze vlaka napravljeno u Končaru.

Bago je ponovio kako su 2009. završili sa šest posto manjom realizacijom, dok za ovu godinu planiraju pad između pet i šest posto.

Procjenjuje da će ovo biti teška godina, no Grupa Končar planira ostvariti pozitivan financijski rezultata.

Izrazio je žaljenje zbog pada prodaje na domaćem tržištu, napominjući primjerice da je prodaja HEP-u u prva četiri mjeseca ove godine smanjena 75 posto.(hina/metro-portal)

05.05.2010. 13:53:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh