« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
NOVOSTI

Predstavljen Bluetooth 5.1: ključne značajke

Zanimljiva stvar kod pronalaženja smjera je sposobnost određivanja smjera objekata...

Bluetooth 5.1 donosi neke novosti
Bluetooth 5.1 donosi neke novosti (Arhiva)
Više o

značajke

,

bluetooth

,

Bluetooth 5.1

Od objavljivanja Bluetooth 5.0 prošlo je više od dvije godine. Trenutno je ova tehnologija u gotovo svim modernim modelima pametnih telefonima, tabletima i prijenosnim računalima. I, kako to obično biva u tehnološkom svijetu, razvojni inženjeri nisu mirovali i dobili smo novi Bluetooth 5.1 standard.

Bluetooth 5.1. najavljen je od strane predstavnika Bluetooth Special Interest Group (SIG) grupe. Najveća značajka mu je proširenje opsega što omogućuje točno određivanje smjera prijenosa signala u realnom vremenu (RTLS) i točnu lokaciju povezanih uređaja u zatvorenim prostorima (IPS), primjerice, s pametnim telefonom. Pogreška pozicioniranja je samo koji centimetar u odnosu na nekoliko metara u trenutnoj Bluetooth tehnologiji. Za određivanje mjesta u prostoru izračunava se veliki skup podataka među kojima su vektor smjera i razlika signala za svaku antenu.

"Usluga lociranja je jedno od najbrže rastućih područja rješenja za Bluetooth tehnologiju i predviđa se da će do 2022. godine doseći više od 400 milijuna proizvoda godišnje", rekao je direktor tvrtke Bluetooth SIG Mark Powell

To će biti super kada tražimo gdje smo ostavili mobitel, slušalice ili daljinske upravljače u svom domu. Osim toga može biti korisno za praćenje prtljagu u zračnim lukama na udaljenosti do 50 metara, za posjete muzejima ili izložbama.

Zanimljiva stvar kod pronalaženja smjera je sposobnost određivanja smjera objekata. Bluetooth tako postaje poboljšani navigacijski sustav. Međutim, to je već bilo moguće prije, primjerice putem profesionalnih Wi-Fi pristupnih točaka s integriranim Bluetooth signalima . Bluetooth Low Energy zvani Bluetooth Smart omogućuje navigaciju s jeftinim hardverom.

Dodatno, u Bluetooth 5.1, posebna je uloga dana naprednoj podršci GATT profila dizajniranog za rad s gadgetima unutar ekosustava „pametnog" doma. Razvojni inženjeri već mogu iskoristiti specifikacije Bluetootha verzije 5.1., jer je funkcija određivanja smjera signala uključena u Core Specification i ažuriran je Launch Studio program koji pomaže u procjeni novih proizvoda. Ali još nije jasno kada bi se novi standard mogao približiti široj publici.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
01.02.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh