« Kultura
objavljeno prije 1 godinu
MAPE

Predstavljamo zagrebačke točke za snažniju zajednicu!

Tri zagrebačke organizacije - K-Zona, Vestigium i Zajednički put - osmislile su Solidarnu mapu koja na zemljovid našeg grada postavlja putokaze prema pružateljima usluga u zajednici

Solidarna mapa
Solidarna mapa (Arhiva)
Više o

Zajednički put

,

K-zona

,

Vestigium

Riječ je o online resursu koji cilja na razvoj potencijala solidarnih društveno-kulturnih centara unutar lokalne zajednice u gradskim četvrtima Trešnjevka Sjever, Trešnjevka Jug i Donji grad, te olakšava dostupnost informacija i potencira uključivanje građana u njihov rad.

Partnerske organizacije povezuje činjenica da sve upravljaju centrima otvorenim za programe građana - Šesnaestica na Trešnjevki-Sjever (K-zona), Vestigium na Vrbanima te Senior centri Donji grad i Jarun (Zajednički put), a upravo su oni time postali osnova u jačanju sustava podrške za pružanje usluga ranjivim skupinama (LGBTIQA+ osobe, mladi, starije osobe): kroz umrežavanje lokalnih organizacija, edukacije o radu s ranjivim skupinama, mapiranje potreba građana i poticanje na volonterstvo. Navedene aktivnosti u osnovi su ideje iza projekta "Centri zajednice" koji se provodi uz podršku Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Solidarna mapa obuhvaća podatke o organizacijama civilnog društva i neformalnim inicijativama na području kvartova Donji grad, Trešnjevka - sjever, Trešnjevka - jug. Točke na mapi sortirane su nekoliko skupina pa tako pored društvenih centara uključuje organizacije i inicijative iz područja umjetnosti i kulture, roditeljstva, zdravlja i okoliša te podrške ranjivim skupinama. Mapa je nastala kao odgovor na trendove lokaliziranja civilnog angažmana na razini gradskih četvrti, što su pokazale i recentne lokalne i globalne krize poput potresa i pandemije. Unatoč oslabljenim resursima, motivacija građana za aktivacijom raste, a kako bi ih se potaknulo na međusobnu podršku i aktivaciju, Solidarna će mapa biti kontinuirano nadograđivana.

Solidarnoj mapi moguće je pristupiti putem web stranica partnerskih organizacija projekta 'Centri zajednice' ili putem poveznice, te predstavlja osnovu za izgradnju mreže suradnji Centara zajednice, koja je jedna od finalnih ciljeva projekta.

Solidarnom mapom se potiče razvoj društveno-kulturnih programa za ranjive skupine u uključenim centrima, pridruženim organizacijama ali i mjesnim odborima unutar tri obuhvaćene gradske četvrti, a koji posjeduju prostorne resurse za uključivanje građana/ki u svoje djelovanje. Uz nju se stvara osnova za izgradnju mreže suradnji unutar lokalne zajednice, a korisnicima i zainteresiranim građanima se pružaju jasne informacije o uslugama i aktivnostima dostupnima na području tri zagrebačka kvarta, s mogućnošću multipliciranja na druge lokalitete u Zagrebu, pa i šire. Mapu je moguće nadopuniti prijedlozima putem Google forme na linku.

30.03.2023. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh