« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VRUĆA FOTELJA

Predstavilo se osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a

Danas se Programskom vijeću HRT-a sa svojim programima predstavilo osam kandidata, a sutra će to učiniti još njih sedam

(Wikipedia)
Više o

HRT

,

Franjo Maletić

,

Programsko vijeće

,

Nikola Kristić

,

glavni ravnatelj HRT-a

,

Branko Debeljak

,

Ivanka Lučev

,

Marko Malnar

,

Veljko Jančić

,

Zoran Kalinić

,

Boško Grubić

Pred Programskim vijećem Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas se predstavilo osam kandidata za novog glavnog ravnatelja HRT-a, od njih 15, čije su prijave bile valjane na natječaju za tu dužnost. Sutra će se predstaviti preostalih sedam kandidata.

Nakon izlaganja programa, kandidatima su članovi vijeća postavljali pitanja.

Bivši predsjednik Uprave "Vjesnika" Franjo Maletić upozorio je da HRT-u u posljednjih pet godina kontinuirano pada gledanost te da od 2003. ima negativne rezultate poslovanja. Smatra kako HRT treba izgraditi kao javni multimedijalni servis, te biti i ekonomski neovisan od države, što danas nije. Ocijenio je da bez neovisnog Programskog vijeća i glavnog ravnatelja HRT-a nema javne televizije te da političke elite treba maknuti iz programa HRT-a.

Šef tehnike Hrvatskog radija Marko Malnar rekao je da HRT treba biti javna medijska kuća, a preduvjet za to je njegov financijski oporavak te vraćanje povjerenja publike.

Pomoćnica v.d. glavnog ravnatelja za Hrvatski radio Ivanka Lučev ocijenila je da HRT već nekoliko godina stagnira te da je u njemu došlo do krize rukovođenja. Smatra da se HRT mora uključivati u multimediju te kreirati program koji će doprijeti do svih hrvatskih građana.

Novinar HTV-a Nikola Kristić rekao je da do 2014. na HRT-u treba smanjiti broj zaposlenika sa sadašnjih oko 3700 na oko 3000. Ocijenio je da danas u HRT-u 50 posto ljudi radi sa 10 do 20 posto kapaciteta, a za što je odgovorno rukovodstvo.

Koordinator u emisiji HTV-a 'Hrvatska uživo' Veljko Jančić rekao je da će u prvoj godini odabrati tim s kojim će raditi, te napraviti analizu što se radi dobro, a što loše. Rekao je kako se neće ustručavati miješati u uređivanje programa, ako ga drži lošim.

Redatelj na HRT-u Branko Debeljak ocijenio je kako se na HRT-u stvorila klima nepovjerenja. Ustvrdio je da se iz HRT-a isisavao novac od fiktivnih natječaja do nepotrebnih usluga. Uz to, smatra da se treba smanjiti prevelika razlika u koeficijentima zaposlenika te uvesti audiciju za sve nove zaposlenike.

Zaposlenik u Hrvatskom telekomu Zoran Kalinić smatra da će se u budućnosti izgubiti prihodi od marketinga zbog čega treba razviti nove proizvode i usluge - poput interneta i izvoza sadržaja. Založio se za digitalizaciju arhive te za izvoz HRT-ovih proizvoda ne samo u regiju, već i u svijet.

Kandidat Boško Grubić se pod sloganom "informirati, educirati i zabavljati" založio za sinergiju televizijskog, radijskog i internet programa. Smatra da HRT, kao javna televizija, treba prezentirati kulturnu baštinu Hrvatske.

Glavnog ravnatelja HRT-a bira se tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, a za imenovanje je potrebna dvotrećinska većina, tj. osam od deset glasova članova Vijeća. Ne izabere li Vijeće u petak, 5. veljače novog ravnatelja, natječaj će se ponoviti. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh