« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
15 MILIJUNA

Pljačkašima splitske pošte više od 60 godina zatvora

Najstrože kazne, po devet godina zatvora, izrečene su Zoranu Stevanoviću i Milanu Mitiću iz Srbije, ali oni nisu dostupni hrvatskom pravosuđu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/Cropix)
Više o

pljačka

,

Emil Cokarić

,

Boris Marušić

,

Vesna Vuco

,

Miroslav Hršum

,

Jozo Certa

,

Miro Cokarić

,

splitska pošta

,

Zoran Stevanović

,

Milan Mitić

,

Mladen Stupalo

Devetero optuženih članova skupine pljačkaša iz Srbije, Hrvatske i BiH, koji su u ožujku 2008. opljačkali više od 15 milijuna kuna iz splitske pošte, nepravomoćno je danas na Županijskom sudu osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora.

Najstrože kazne, po devet godina zatvora, izrečene su počiniteljima koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, Zoranu Stevanoviću i Milanu Mitiću iz Srbije.

Miroslav Hršum osuđen je na šest godina za pljačku pošte te na još šest godina za pljačku poštanskog ureda na splitskim Ravnim njivama u studenom 2007. Tako je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina, a bit će prognan iz Hrvatske na 10 godina.

Braća Miro i Emil Cokarić osuđeni su na osam godina i šest mjeseci, odnosno na sedam godina zatvora. Mladen Stupalo i Boris Marušić osuđeni su na po 4,6 godina, a Vesna Vuco i Jozo Certa na po pet godina zatvora. Svima je produljen privor.

Protiv 10. optuženika s USKOK-ove optužnice Strahinje Rašete, koji je nedugo nakon pljačke poginuo pri postavljanju eksploziva pod Mitićev automobil u Beogradu, obustavljen je postupak.

Sud je odredio da osuđenici moraju s kamatama vratiti ukradeni iznos, ne uključujući oko 1,2 milijuna kuna koje je policija pronašla tijekom kriminalističke obrade. Predsjednik sudskog vijeća Bruno Klein je u obrazloženju presude kazao kako je u dokaznom postupku nepobitno potvrđeno sudjelovanje svih optuženika u pljački pošte.

"Svi su imali svoju ulogu i zadatak i za to očekivali određeni novčani iznos. Da su sudjelovali u tom kaznenom djelu, pokazali su nam otisci prstiju, snimke međusobnih razgovora, telefonski kontakti, a naposljetku i iskazi samih okrivljenih", kazao je sudac Klein.

Pri određivanju kazne sud je u obzir uzeo otegotne okolnosti, među kojima je navedena okrutnost u počinjenju kaznenog djela, međunarodni čimbenik, isplaniranost i naposljetku količina ukradna novca.

Bivšem čelniku kaštelanske HVIDRA-e Jozi Certi nije dokazano paljenje terenca kojim su išli u pljačku, a osuđen je jer je smjestio razbojnika iz Srbije te im omogućio bijeg iz zemlje. Branitelji osuđenih najavili su žalbe. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 17:40:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh