« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Predsjednik Republike Stjepan Mesić čestitao Dan HRM

18. rujna - spomen na bitku kod Makarske 887. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivo Ravlić/CROPIX)
Više o

ratna mornarica

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić uputio je sadašnjim i bivšim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitku u povodu Dana HRM, 18. rujna, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

"Punih se 17 godina više nego uspješno nosite sa svakodnevnim izazovima koje sa sobom nosi vaša temeljna zadaća očuvanja hrvatskog Jadrana, priobalja i otoka. Hrvatska, kao primorska i pomorska zemlja, koja baštini tisućljetnu tradiciju hrvatskih mornara, svoju ratnu mornaricu mora očuvati i razvijati ne samo zbog bogatog nasljeđa, već prije svega zbog svoje sigurne budućnosti.

Za sobom ste ostavili ponosne i teške ratne dane te godine preustroja i prilagodbe novim obrambenim izazovima. Pred vama je vrijeme modernizacije, obučavanja i potpune prilagodbe standardima za koje smo se odlučili - standardima zemalja NATO - saveza, u kojem želimo biti odgovorna i ravnopravna zemlja članica. Sve to vrijeme spremno ste izvršavali svoje radne zadaće, vjerujući u sebe, svoje kolege i nadređene.

Hrvatsku ratnu mornaricu učinili ste partnerom ratnim mornaricama budućih saveznika. Ostvarenje tog cilja nije bilo lako. Želje je često bilo teško pretvoriti u stvarnost, dijelom zbog skromnih resursa, no dijelom i zbog pogrešnih odluka. Uvjeren sam da će sličnih problema biti sve manje, da će planiranje te racionalno raspolaganje resursima pridonijeti pravodobnom i odgovarajućem opremanju hrvatskih pomorskih snaga", kaže predsjednik Mesić, koji je pripadnicima HRZ zaželio ispunjenje svih postavljenih ciljeva i mirno more.

Dan HRZ se po odluci iz 1993. prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obilježava 18. rujna, u spomen na bitku kod Makarske davne 887. godine, kad su hrvatski mornari na čelu s knezom Branimirom porazili mletačko brodovlje. (HINA)

17.09.2008. 11:17:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh