« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
EHH ...

Praznovjerja od kojih ne odustajemo

Praznovjerje je i dalje svugdje oko nas, a kad pročitate ove stvari, sigurno ćete pronaći barem jednu ili dvije koje i vi radite, možda čak i nesvjesno

Broj 13 ... pa još i petak ... grozno! :)
Broj 13 ... pa još i petak ... grozno! :) (Arhiva)
Više o

crna mačka

,

praznovjerje

,

broj 13

,

potkova

,

buket cvijeća

Praznovjerje, kažu znanstvenici, nastaje na temelju nepoznavanje prave prirode stvari i neprikladnog objašnjavanja određenih pojmova i situacija na osnovi vjerovanja da su oni međusobno povezani.

Iako je to općepoznata definicija, mnogi imaju svoje male tajne kad je praznovjerje u pitanju, pa evo  nekoliko primjera praznovjerja koji se često prakticiraju:

Broj 13 - strah od broja 13 jedan je od najčešćih strahova. Neki ljudi samo se boje petka 13. dok se oni drugi boje svega što na sebi ima broj 13. Stvari idu tako daleko da u nekim zgradama preskaču 13. kat, a u drugima su stanovi jeftiniji na 13. katu nego na drugim katovima.

Crna mačka - loša sreća - još od Srednjeg vijeka vjerovalo se da su crne mačke prijateljice i vjerne pratilje vještica. Neki su čak vjerovali da se te mačke mogu pretvoriti u vještice nakon što su s njima sedam godina. Strah od crnih mačaka imali su i Hitler i Napoleon koji su se spremali osvojiti svijet.

Dlan koji svrbi - tvrdi se da ima mnogo značenja povezanih s praznovjerjem. Primjerice, netko vjeruje da označava osobu koja je pohlepna i ima neutaživu želju za novcem. Također, može označavati i da ćemo dobiti novac, ali samo ako nas svrbi lijevi dlan, a ako nas svrbi desni, znak je da ćemo nekome davati novac.

Kucni dvaput za sreću - ovo praznovjerje datira iz prastarih vremena kada se vjerovalo da duhovi žive u drveću. Kada bi netko nešto tražio od duhova, lagano bi dotaknuli koru drveta, a kao zahvalu bi dva puta pokucali. Kasnije su kršćani počeli kuckanjem u drvo zahvaljivati za dobru sreću zato jer je Isus Krist umro na drvenom križu.

Mladenka treba na sebi imati nešto staro, nešto plavo i nešto novo - ovo vjerovanje još uvijek mnogi poštuju, ali najčešće iz zabave. Vjerovalo se da će to osigurati sve preduvjete za sreću u braku.

Nazdravlje za sreću - neki će reći da 'nazdravlje' govore kako bi pokazali da su dobro odgojeni. Međutim, zapravo postoji i praznovjerje da kada nekome poželimo nazdravlje nakon što kihne, zapravo sebi prizivamo sreću. Ovo vjerovanje datira iz 6. stoljeća kada se kihanje gledalo kao način izbacivanja zlih duhova iz sebe.

Neudana djevojka koja prva uhvati buket cvijeća koji baca mlada, okrenuta leđima, prva će se udati od prisutnih.

I ovo je jedna od još uvijek aktualnih zabava na gotovo svakoj svadbi.

Stari Rimljani vjerovali su da kihanjem duša izlazi iz tijela i zato je treba pozdraviti s 'nazdravlje', kako bi bila sigurna. Kada je kuga zahvatila Europu 1665. godine papa je naredio da se svima koji kišu poželi 'nazdravlje' jer će vjerojatno umrijeti. Ovo 'nazdravlje' također se pratilo pokretom ruke u obliku križa, za sreću.

Otvoreni kišobran u zatvorenoj prostoriji - staro je vjerovanje da se na ovaj način uvrijedi bog sunca, a to donosi bolest čovjeku koji ga je otvorio pa i cijeloj obitelji koja živi u toj kući.

Potkova - vjeruje se da, ako se pronađe konjska potkova, to je veliki simbol sreće, posebice ako se krajevi okrenuti prema vama. Možete je i uzeti i objesiti na vrata kako bi cijeloj obitelji donosila sreću. Mora se paziti kako se objesi na vrata - s krajevima malo ukoso prema dolje ili gore. Naime, ako se stave ravno dolje, sreća neće moći ući jer će stalno ispadati, a ako se krajevi stave ravno gore, neće moći izaći što također nije dobro.

Prosuta sol preko ramena - sol je oduvijek bila dragocjen sastojak kojim su se tjerali zli duhovi i kojim se odvijao obred čišćenja. Kada se prospe malo soli, potrebno je prstohvat baciti preko lijevog ramena kako bi se otjerali zli duhovi koji žele donijeti nesreću.

Sedam godina nesreće zbog ogledala - ako razbijete ogledalo čeka vas sedam godina nesreće, kaže jedno vjerovanje. Da bi uklonili sedam godina nesreć, navodno morate ljubovati s Romkinjom jer će vas tako pratiti sedam godina sreće.

Ujutru prilikom ustajanja iz kreveta treba prvo stati na desnu nogu, inače će tog dana sve ići loše.

Iz ovog praznovjerja je i došla stara poslovica "Ustao si na lijevu nogu", koju najčešće kažemo osobama koje taj dan nisu dobre volje, živčani su i sl.

07.07.2016. 13:29:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh