« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
FORA :)

Prazne ispričnice za učenike?

Administrativni rad liječnicima odnosi veliki dio vremena pa bi izdavanje bjanko ispričnica s pečatom liječnika bio jedan od načina da se smanji pritisak na ambulante primarne zaštite

Roditelji i nastavnici bi sami ispunjavali ispričnice?
Roditelji i nastavnici bi sami ispunjavali ispričnice? (Shutterstock)
Više o

učenici

,

ispričnice

,

prazne ispričnice

Hrvatska udruga koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ponovno je u utorak upozorila na neodrživo stanje u ambulantama obiteljske i dentalne medicine, ginekologije i pedijatrije zbog opterećenosti administrativnim poslovima, te kao jedan oblik rasterećenja predložila izdavanje bjanko ispričnica za učenike, koje bi po potrebi sami ispunjavali njihovi roditelji i nastavnici.

Predsjednica udruge Josipa Rodić rekla je novinarima da je, po podacima HZZO-a, lani u primarnoj zaštiti izdano 831000 ispričnica i 425000 liječničkih potvrda, više od 100000 savjeta telefonom, te preko 68000 savjeta e-mailom.

Administrativni rad liječnicima odnosi veliki dio vremena koje bi trebali posvetiti pacijentima u ambulanti pa bi izdavanje bjanko ispričnica s pečatom liječnika bio jedan od načina da se smanji pritisak na ambulante primarne zaštite.

"Roditelji mogu sami ispričati tri dana izostanka s nastave za svoje dijete, dok je za sve ostale izostanke potrebna liječnička potvrda. Izdavanje bjanko ispričnica upisivalo bi se u naše kartone i one bi se koristile onda kada djetetu nije potrebna liječnička konzultacija, a to je najčešće kod gripe, viroze i probavnih tegoba", objasnila je Rodić.

Tako bi se omogućilo roditelju da sam može ispričati izostanak, a isto bi mogli napraviti učitelji ili nastavnici kada iz bilo kojeg razloga pošalju dijete kući jer ne može pratiti nastavu.

S obzirom na predstojeće parlamentarne izbore, u udruzi su ponovno upozorili na neravnopravan položaj liječnika koji su zaposlenici domova zdravlja i liječnika koncesionara, te zatražili da se tzv. domskim liječnicima također omogući odlazak u koncesiju, koja je dokazano učinkovitiji model organiziranja primarne zaštite i korisnija za liječnika i pacijente.

"Prema anketi, 20% liječnika ne želi ići u koncesiju, ali ostalima to treba omogućiti jer su analize HZZO-a pokazale puno prednosti na strani liječnika koncesionara", rekla je Rodić.

 

24.08.2016. 10:54:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh