« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
TAKO TREBA

Pravobraniteljica traži zaštitu nestale djece

Pri medijskom izvještavanju o nestaloj djeci mediji treaju zaštititi njihovu privatnosti i njihovu dobrobit

Pravobraniteljica upozorava medije
Pravobraniteljica upozorava medije (Arhiva)
Više o

pravobraniteljica za djecu

,

Ivana Milas Klarić

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pozvala je u četvrtak medije da pri medijskom izvještavanju o nestaloj djeci zaštite njihovu privatnosti i njihovu dobrobit, te napomenula da je objava identiteta nestale djece opravdana samo do trenutka dok se ona ne pronađu.

Pozivam medije da prestanu objavljivati fotografije i pojedinosti o privatnom životu djece koja su sada već pronađena, te da da iz online izdanja medija uklone fotografije i objave koje mogu štetiti uključenoj djeci jer te informacije mogu dodatno ugroziti prava djece i otežati rješavanje problema, ističe se u apelu pravobraniteljice za djecu upućenom medijima.

Ako novinar procijeni da treba dodatno istražiti i upozoriti na propuste sustava u vezi s time, u daljnjem izvještavanju mora potpuno zaštititi identitet djeteta, napominje Ivana Milas Klarić i dodaje da je uključenost i pomoć medija iznimno vrijedna u potrazi za nestalom djecom.

Nažalost, unatoč dobrim namjerama, ponekad se događa da mediji prilikom izvještavanja o nestaloj djeci ili djeci koja su u bijegu ozbiljno povrijede prava djece, kao što se ovih dana dogodilo u povodu nestanka 13-godišnje djevojčice s područja Primorsko-goranske županije.

Očekujem da se nadležne institucije, a ponajprije centri za socijalnu skrb i policija, maksimalno angažiraju na daljnjoj zaštiti dobrobiti uključene djece, ali nema potrebe i nedopustivo je da mediji dalje u to budu uključeni, kaže se u priopćenju.

Uloga medija svakako je korisna u upozoravanju i podizanju javne svijesti o mogućim nestancima djece, bježanju djece iz obiteljskoga doma ili institucija, ali na općoj razini i s namjerom da se takve pojave spriječe, odnosno da se i djecu i njihove roditelje ili skrbnike uputi u to od koga tražiti pomoć u takvim situacijama, kaže se.

Klarić Milas je napomenula da pristanak roditelja ili skrbnika na objavljivanje podataka o djetetu nije uvijek u skladu sa zaštitom djetetovog najboljeg interesa. Stoga je važno da novinari u svakom pojedinačnom slučaju slijede stručne smjernice za izvještavanje o djeci i novinarski etički kodeks, ističe.

U potrazi za nestalim djetetom objava djetetove fotografije i osnovnih podataka nedvojbeno je u njegovom interesu, ali je apsolutno nedopustivo da novinari pritom iznose pojedinosti koje zadiru u djetetovu intimu, o djetetovim obiteljskim odnosima i prilikama, nagađanja o djetetovim intimnim vezama, o mogućoj „krivnji" ili odgovornosti drugih maloljetnika u vezi s djetetovim nestankom ili bijegom  jer to nisu informacije za javnost, kaže pravobraniteljica za djecu.

U izvještavanju o slučaju nestale 13-godišnjakinje, koji je proteklih dana privukao veliku pozornost svih medija, ozbiljno je prekršen Kodeks hrvatskih novinara, koji zahtijeva od svih medijskih djelatnika da ponajprije štite interes svakoga djeteta o kojem izvještavaju.

Taj je zahtjev svakako ispred potrebe da se udovolji znatiželji javnosti. U pojedinim medijskim objavama također su prekršene odredbe o zaštiti privatnosti djece iz Zakona o medijima, te Zakona o elektroničkim medijima i Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, zaključuje se u priopćenju pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

17.08.2017. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh