« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KDZ

Praški simfonijski orkestar stiže 1. ožujka

Na programu su djela Bedricha Smetane i Antonina Dvoraka

Praški simfonijski orkestar s dirigentom Jiri Koutom
Praški simfonijski orkestar s dirigentom Jiri Koutom (KDZ)
Više o

KDZ

,

Praški simfonijski orkestar

Praški simfonijski orkestar utemeljio je, 1934. godine, dirigent i glazbeni organizator Rudolf Pekárek. Polje rada ansambla opisao je riječima: film - opera - koncert čija je skraćenica FOK postala i dijelom imena orkestra. Zahvaljujući snimkama glazbe za najznačajnije češke filmove tridesetih godina i live-nastupima u okviru programa Češkog radija, postaje jedan od nositelja glazbenog života svoje zemlje.

Tridesetogodišnjim vodstvom Vaclava Smetačeka raste i međunarodna reputacija orkestra i sve su učestalije inozemne turneje po Poljskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, a u posljednje vrijeme po SAD-u, Japanu, Tajvanu, Koreji, Turskoj i Izraelu. Orkestar surađuje s brojnim svjetskim dirigentima i realizirao je velik broj radijskih i televizijskih snimaka s djelima čeških i svjetskih skladatelja, kao i nosača zvuka u izdanjima nakladnika Suprafon, BMG, Conifer, Philips, Erato, Universal, Harmonia Mundi (Prag), Victor, Koch International, Panton, Music Vars i dr.

Jiří Kout trenutno je jedan od međunarodno najpoznatijih čeških dirigenata. Pozornost javnosti privukao je pobjedom na Međunarodnom dirigentskom natjecanju u Besançonu (1965). Zbog političke "nepodobnosti" u očima komunističke vlasti, 70-ih godina napušta domovinu i prihvaća mjesto glazbenog direktora Opere u Saarbrückenu.

Tek 1992. po prvi put dolazi u domovinu i ravna Češkom filharmonijom. Godine 1990. imenovan je šefom dirigentom Njemačke opere u Berlinu, 1993. glazbenim ravnateljem lajpciške opere, a od sezone 2006./07. šefom dirigentom Praškog simfonijskog orkestra. Međunarodni ugled stekao je osobito izvedbama Wagnerovih, Straussovih i Janáčekovih opera u velikim svjetskim opernim kućama. Jiří Kout dobitnik je nagrade Ministarstva kulture za glazbena postignuća (2007.) i Medalje predsjednika Češke Republike Václava Klausa za zasluge na polju kulture i umjetnosti.

Program:

B. Smetana: Tri simfonijske pjesme iz ciklusa "Moja domovina"

Vyšehrad, Vltava, Šarka

***

A. Dvorak: 9. simfonija u e-molu, op. 95, "Iz novog svijeta"
Adagio - Allegro molto
Largo
Scherzo: Molto vivace
Allegro con fuoco

23.02.2011. 11:49:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh