« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVIMA JEDNAKO

PPDIV najavio ustavnu tužbu zbog poljoprivrednog sporazuma

Sindikat navodi kako je sporazum o poticajima protuustavan jer isključuje gospodarstva koja obrađuju više od 300 hektara

(Marko Murković/Cropix)
Više o

poljoprivreda

,

Petar Čobanković

,

ustavna tužba

,

šimo orešković

,

PPDIV

,

poticaji

,

Slavko Kotromanović

Sindikat PPDIV-a ocijenio je danas kako je nedavni sporazum o isplati poticaja, kojeg je s udrugama poljoprivrednih proizvođača potpisao resorni ministar Petar Čobanković, protuustavan jer isključuje gospodarstva koja obrađuju više od 300 hektara te najavio mogućnost ustavne tužbe i javnih prosvjeda ako se sporazum ne primijeni i na ove gospodarske subjekte.

Regionalni povjerenik PPDIV-a za Slavoniju i Baranju Slavko Kotromanović kazao je na konferenciji za novinare kako se ovakvim sporazumom narušava članak 49. Ustava, koji govori da "država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu" te izravno utječe na povlašteni položaj dijela sudionika na tržištu.

Ovakva odluka utjecat će na materijalni položaj radnika u poljoprivrednim poduzećima i ugroziti njihovu gospodarsku i socijalnu sigurnost jer će neisplata poticaja poslodavce najvjerojatnije motivirati na smanjivanje plaća i broja radnika, rekao je Kotromanović. Ocijenio je kako nekim trgovačkim društvima, u ovakvim okolnostima, prijeti i stečaj.

Naveo je kako PPDIV zahitjeva da Vlada i nadležno Ministarstvo ovom odlukom obuhvate sve korisnike poticaja kako bi svim poduzetnicima osigurali jednak pravni položaj u tržišnom poslovanju.

"Ukoliko bi se Vlada oglušila na ovaj zahtjev bit ćemo prisiljeni izvesti radnike na ulicu, uključujući i velika poduzeća, kao što su "Agrokor" i "Žito", a žalosno je reći da izgleda kod nas samo ulica rješava probleme", kazao je Kotromanović.

Najavio je kako će PPDIV, ako bude potrebno, biti potpisnik tužbe Ustavnom sudu RH kako bi se preispitala valjanost ovog sporazuma.

Županijski povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković ocijenio je kako ovaj događaj pokazuje da poljoprivredna politika nije za sve jednaka, napominjući kako brojna poduzeća, zbog nelikvidnosti, imaju problema s redovitom isplatom plaća, a ovaj sporazum samo pogoršava situaciju. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 13:53:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh