« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
1936.-2010.

Poznati glumac Bekim Fehmiu oduzeo si život

Fehmiu, velika zvijezda jugoslovenskog filma i kazališta, pronađen je mrtav u svom stanu u Beogradu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Beograd

,

protuvladini prosvjedi

,

HSP dr. Ante Starčević

,

melodija

,

prosvjed Split

Poznati glumac Bekim Fehmiu pronađen je mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdari, a policija pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji.

Pretpostavlja se da je riječ o samoubojstvu jer je, kako se navodi, pucano iz pištolja registriranog na Fehmiuovo ime.

Fehmiu je bio svjetski poznat filmski i kazališni glumac, rođen u Sarajevu 1936. godine. Djetinstvo i mladost proveo je u Prizrenu na Kosovu, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti 1960. godine, a u bivšoj Jugoslaviji ovaj glumac albanske nacionalnosti bio je velika filmska zvijezda tijekom druge polovice 20. stoljeća.

Bekim Fehmiu glumio je u brojnim filmovima, i sa najvećim svjetskim zvezdama, a svoj najveći uspjeh postigao je ulogom lijepog, neobuzdanog Roma Belog Bore Perjara u filmu Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića koji je osvojio Grand prix žirija Filmskog festivala u Cannesu. Na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli nagrađen je za ulogu Halil-bega u filmu "Roj" (1966) Miće Popovića, a domaća publika pamtiće ga i po ulozi vaspitača Žarka u filmu Gorana Markovića "Specijalno vaspitanje" (1977).

Među imenima sa kojima je surađivao su Dino De Laurentiis, John Huston i Ava Gardner, često je igrao u produkcijama europskih zemalja, naročito u Italiji, a oprobao se i u američkoj kinematogafiji. Iz javnog života povukao se krajem 80-ih godina, u znak prosvjeda zbog širenja mržnje prema albanskom narodu, a 2001. godine objavio je svoju knjigu uspomena "Blistavo i strašno" u kojoj opisuje svoj život na Kosovu od 1936. do 1955. godine.

Bio je oženjen glumicom Brankom Petrić, sa kojom je imao sina Hedona i Uliksa, koji se također bavi glumom. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 22:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh