« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
PROTIV!

Pozivamo građane da sutra naprave ono što vladine institucije nisu

Tri LGBT udruge organizirale su danas zagrebačkim ulicama 'marš' koji je završio na Markovu trgu, ispred Vlade i Hrvatskog sabora

Marš je privukao publiku
Marš je privukao publiku (Facebook)
Više o

referendum o braku

,

Glasam protiv!

,

marš Glasam protiv

Pozivamo sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na ovom trgu, nisu učinile - da stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju protiv, kazale su aktivistkinje i aktivisti Lezbijske grupe Kontra, Rišpet - LGBT udruge Split i Ženske mreže Hrvatske.

Aktivisti LGBT udruga ponovno su naveli da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava.

Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu, koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda, rečeno je.

Prema mišljenju pripadnika triju LGBT udruga, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Smatraju da su političke stranke i državne institucije time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

Također navode da je Hrvatski sabor donio odluku da prvi put u hrvatskoj povijesti raspiše referendum na kojem će se odlučivati o zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine.

'Kao građani i građanke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu sljedeći put? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina', rečeno je na prosvjedu triju LGBT udruga.

Referendum je šikaniranje nas diskriminiranih skupina, koje nemamo pravo na brak kao i drugi, i zato pozivamo sve građanke i građane da izađu sutra na referendum i glasaju 'protiv', kazala je koordinatorica Kontre, Sandra Juras.

Prosvjednici su, uz ostalo, nosili transparente: 'Ustav nije igračka', 'Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja jest', 'Ne u ime moje obitelji', 'Glasam protiv' te fotografiju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka ispod koje je pisalo - 'razveden', a nekoliko transparenata bilo je ispisano ćirilicom. 

Aktivist Dorino Manzin je noseći taj transparent na mikrofon rekao da ne želi da takvi ljudi određuju za koga ćemo se ženiti. Koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras pozvala je građane da glasaju 'protiv' i stanu u zaštitu ljudskih prava.

Građani i aktivisti zamoljeni su da transparentima okite božićnu jelku na Markovu trgu kako bi institucije podsjetili što im je raditi. Povorci su se pridružili brojni građani.

30.11.2013. 15:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh