« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NJEMAČKA NA NOGAMA

Poziv na uklanjanje križa iz državnih škola izazvao prosvjede

Poziv njemačke političarke turskog podrijetla na uklanjanje simbola kršćanskog križa iz državnih škola izazvao je nezadovoljstvo, a političarka je primila i prijetnje smrću

(Shutterstock)
Više o

prosvjed

,

Njemačka

,

obavezna svjetla

Ayguel Oezkan, 38-godišnja kći turskih imigranata, koja bi trebala postati ministrica za socijalna pitanja u vladi desnog centra države Donja Saska, pozvala je na uklanjanje simbola križa u intervjuu za njemački tjednik. "Kršćanskim simbolima nema mjesta u državnim školama", rekla je za tjednik Focus i ocijenila kako "škole moraju biti neutralno mjesto".

Članovi njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU), koju vodi kancelarka Angela Merkel, brzo su odbacili političarkine komentare. To je "njezino osobno mišljenje", rekao je premijer Donje Saske Crhistian Wulff.

Stefan Mueller, član parlamenta, zastupnik bavarske savezničke stranke CSU, nazvao je takav poziv "apsurdnim i šokatnnim". "Političari koji pozivaju na zabranu križa u školama trebali bi razmisliti pripadaju li oni kršćanskoj stranci", rekao je Mueller.

Oezkan je pravnica rođena u Hamburgu, a njezini su roditelji u Njemačku doselili 60-ih godina. U intervjuu za dnevnik Bild rekla je da sebe ne smatra vjernicom no da njezina obitelj slavi muslimanske blagdane. Oezkan, koja treba postati prva ministrica turskog podrijetla u nekoj njemačkoj pokrajinskoj vladi, rekla je za novine da je primila i prijetnje smrću. Dobila je 24-satnu policijsku zaštitu.

U Njemačkoj živi gotovo 3 milijuna ljudi turskog podrijetla, kojih je većina doselila u svojstvu stranih radnika. Vlada kancelarke Merkel pokušava probleme integarcije muslimanskog stanovništva rješavati putem "integracijskih summita". (hina/metro-portal)

26.04.2010. 19:49:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh