« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
EH, DA ...

Pozitivna osobina koja ubija svaku vezu

Ponašanje za koje smo pretpostavljali kako je najzdravije za naš odnos, zapravo pokazalo kao prilično destruktivno, ako se problem istinski ne riješi s obje strane

Ne treba baš sve oprostiti
Ne treba baš sve oprostiti (Shutterstock)
Više o

veza

,

opraštanje

Opraštanje je jedna od onih karakteristika osobnosti koje uvijek tražimo u drugim ljudima, no ako malo bolje pogledamo, radi se o navici koja može biti vrlo loša - u ljubavnoj vezi.

Znamo da ovo zvuči pomalo čudno, naročito kad uzmemo u obzir da se stalno govori kako je veza uspješan spoj kvalitetne komunikacije i sposobnosti postizanja kompromisa, u što bismo automatski ubrojali i opraštanje, no to zapravo nije tako.

Naime, kad stignete do nečega što vam se čini kao ozbiljna prepreka na vašem ljubavnom putu, uobičajeno je misliti da što prije oprostite i krenete dalje, tim bolje. Ipak, čini se kako ova naizgled pozitivna navika zapravo radi više štete nego koristi, a to je sada i znanstveno dokazano.

Drugim riječima, prerano opraštanje prošlih prijestupa i grešaka može imati štetne učinke na vaš odnos, posebno u slučaju ako osoba koja oprašta nije bila spremna to učiniti tako brzo, no na kraju je ipak to učinila, jer je željela sačuvati svoj ljubavni odnos.

Čak i ako nitko ne spominje prošlost, za partnera koji je povrijeđen, vjerojatnije je kako će pretjerano reagirati na nešto nevezano i bezazleno, ostavljajući drugog partnera zbunjenim i frustriranim.

Tako se u praksi, ponašanje za koje smo pretpostavljali kako je najzdravije za naš odnos, zapravo pokazalo kao prilično destruktivno, ako se problem istinski ne riješi s obje strane.

Pravodobnim rješavanjem problema i iskrenom komunikacijom o njegovim posljedicama, manje je vjerojatno da će se on pojaviti u budućnosti pa ubuduće budite pametniji

28.12.2016. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh