Povrće na tanjuru u ožujku
Sezonsko je povrće uvijek najbolji izbor hrane na tanjuru, a evo što je prava stvar za ožujak
Domaće povrće na tržnicama još uvijek je minimalni dio ponude, no ipak ga ima dovoljno za ukusne i zdrave obroke. Sezonsko povrće u ožujku je zapravo superpovrće puno vlakana, nutrijenata i vitamina koji će osnažiti imunitet, dati energiju i sačuvati zdravlje.
Krenimo s keljom kojeg se može naći cijelu zimu, a bogatstvo kalija, vlakna i vitamina A i C uz velike količine kalcija je pravi izvor zdravlja. Gorak okus možete ukloniti kratkim kuhanjem na pari, a u našim se krajevima obično radi na lešo ili kao varivo.
Repa je prebogata kalijem, vlaknima i vitaminom C, a uz to je puna antioksidansa. Nije zanemarivo ni željezo, kalcij i vitamin K. Često se priprema kao varivo, uz pire krumpir kao prilog.
Ljutika je srodnik luka blažeg okusa, a isto kao i luk učinkovito djeluje u borbi protiv karcinoma. Dobro je ubaciti ljutiku u svakodnevnu prehranu, a obično se koristi u preljevima i umacima te salatama.
Artičoka, zanimljiva mediteranska biljka kod nas raste samoniklo na otocima srednje i južne Dalmacije. Spada među deset namirnica s najviše antioksidanata. Artičoke treba očistiti i kuhati s malo limunovog soka do 45 minuta. Artičoki ne treba soli jer ima visoke razine natrija u sebi.
Rotkvice su prvi znak proljeća na tržnicama, no ove prve su još uvijek ljute. No, kako imaju puno kalija, vlakana, folne kiseline i vitamina C uz neznatan broj kalorija, možete ih slobodno grickati cijeli dan.
Novi komentar