« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PORUKA IZ BEOGRADA

Jača regionalna suradnja u rješavanju problema prognanih i izbjeglih

Predstavnici međunarodnih organizacija naveli su kako su međunarodne institucije spremne nastaviti pružati financijsku pomoć državama sa prostora bivše Jugoslavije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

Srbija

,

Crna Gora

,

Hrvatska

,

BiH

,

izbjeglice

,

prognanici

,

jugoslavija

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u četvrtak su, na regionalnoj konferenciji o suradnji država regije u trajnom rješavanju problema izbjeglih i prognanih osoba, ustvrdili da problem tih kategorija građana ni u jednoj od tih država nije potpunosti riješen te da je potrebno unaprijediti međusobnu suradnju država.

Ministri su se složili da je neophodno intenzivirati regionalnu suradnju u cilju postizanja pravičnog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja, posebno za najugroženije, svjesni da bi to pridonijelo daljnjem unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti regije te uzajamnoj potpori u procesu europskih integracija, stoji u zajedničkom priopćenju ministara.

Cilj te suradnje bit će utvrđivanje relevantnih podataka o svim kategorijama izbjeglih osoba kojima je neophodno osigurati trajno rješenje, što je istodobno i preduvjet da se definiraju mjere i aktivnosti radi izrade projekata čiju bi realizaciju pomogla međunarodna zajednica.

Nacionalne stručne službe će se, kako se navodi, u cilju redovite i kontinuirane suradnje sastajati dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

Šefovi diplomacija također su se složili oko toga da je prioritetno potrebno rješavati zbrinjavanje i pomoć izbjeglih i interno raseljenih osoba koje borave u kolektivnim centrima, kao i osoba u teškom socijalnom položaju te da je nužno do kraja provesti i učiniti transparentnijim postojeće programe povratka ili lokalne reintegracije u sve četiri zemlje uz utvrđene ciljeve i rokove.

U okviru dogovorene suradnje bit će nastavljene i konzultacije s međunarodnom zajednicom kako bi u roku od devet mjeseci bila organizirana međunarodna donatorska konferencija na kojoj bi se razmatralo osnivanje multidonatorskog fonda, radi pomoći u povratku ili lokalnoj integraciji izbjeglih i interno raseljenih osoba te zatvaranju kolektivnih centara i pomoći najugroženijima. U cilju sagledavanja postignutih rezultata dogovoreno je sazivanje regionalne pregledne konferencije početkom 2011. godine.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima su se ranije danas obratili ministri vanjskih poslova četiri zemlje, među kojima i hrvatski šef diplomacije Goran Jandroković, kao i predstavnici izaslanstava UNHCR-a, Europske unije, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, koje su sudjelovale na skupu.

Šefovi diplomacije složili su se oko toga da izbjegli i prognani ne smiju biti taoci politike niti žrtve diskriminacije.

Predstavnici međunarodnih organizacija naveli su kako su međunarodne institucije spremne nastaviti pružati financijsku pomoć državama sa prostora bivše Jugoslavije pogođenim problemom izbjeglih te su ukazali na neophodnost zajedničkog rada država regije rješavanju tog pitanja.

Sudionici jednodnevne konferencije u Beogradu razgovarali su o Sarajevskoj deklaraciji, kojom su se vlade Hrvatske, BiH i Srbije 2005. obvezale da će povratnicima riješiti ključne probleme, te modelima suradnje u utvrđivanju podataka o izbjeglima i njihovim pravima i ulozi međunarodne zajednice. (hina/metro-portal)

25.03.2010. 22:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh