« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Povratak pjevača koji je pjevao nacistima

Nakon 40 godina Johannes Heesters u Nizozemskoj pjevao šlagere

Više o

Johannes Heesters

,

Nizozemska

Oduševljenje i aplauz stogodišnjem pjevaču koji je ove subote pjevao njemačke šlagere u nizozemskom kazalištu, možda ne bi bilo ništa neobično da taj postariji čovjek nije služio nacističkom režimu.

Johannes Heesters u svojoj je rodnoj zemlji nastupio prvi puta nakon 40 godina, a za to nisu krive vjetrenjače i tulipani, već nezadovoljstvo njegovih sunarodnjaka koji mu nikada nisu mogli oprostiti što je prije 70 godina pjevao Führeru i u logoru smrti Dachauu. Heesters je bio jedna od napopularnijih zvijezda kabareta 30-ih godina. Pjesme poput ‘Da geh’ ich ins Maxim’ iz ‘Vesele udovice’ učinile su ga popularnim u srednjoj Europi.

Iako Heesters nije bio nacistički propagandist, svojevoljno je nastupao za njemačke vojnike i u koncentracijskom logoru Dachau 1941. godine.

- Sramio sam se i još uvijek se tako osjećam. Ljut sam na sebe zbog toga što sam bio lakovjeran i naivan - napisao je u svojoj biografiji.
U Nizozemskoj pak ne mogu prihvatiti njegove isprike.

- Nastavio je pjevati za nacistički režim, Wehrmacht i zaradio milijune - izjavio je jedan od prosvjednika koji su se okupili ispred kazališta.

Brižna suprugaKoncert je ipak prošao u najboljem redu, iako je 104-godišnjakova supruga svako malo dolazila na pozornicu kako bi svog bračnog sudruga podsjećala na riječi pjesama. 

Doduše, nisu se ispred kazališta okupili samo prosvjednici, već i neonacisti koji su skandirali Heestersu i bacali jaja na svoje oponente. Koncert je ipak prošao u najboljem redu, iako je 104-godišnjakova supruga svako malo dolazila na pozornicu kako bi svog bračnog sudruga podsjećala na riječi pjesama.

Njegov posljednji nastup u Nizozemskoj bio je davne 1964. godine, kada je ispraćen uzvicima s amsterdamske pozornice. Također je nastupio kao kapetan Von Trapp u mjuziklu ‘The Sound of Music’ što je, s obzirom na okolnosti, bila savršena uloga za njega.

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.02.2008. 23:26:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh