« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ROBERT GATES:

Povlačenje raketnog štita nije ustupak Rusiji

Nastavljamo raditi na drukčijem proturaketnom obrambenom štitu u Europi, otkrio je Gates

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Robert Gates

,

proturaketni štit

Američki ministar obrane Robert Gates u nedjelju je odbacio kritike odustajanja od američkog projekta proturaketnog štita u Europi, kazavši kako se novim planom ni na koji način ne popušta Rusiji.

U kolumni objavljenoj u The New York Timesu, Gates tvrdi kako prvobitni plan nije bio operativan prije 2017. godine te je inzistirao na činjenici da će njegove izmjene donijeti mogućnost veće fleksibilnosti za prilagodbu na potencijalne nove prijetnje, s obzirom da one ranije postupno iščezavaju.

Novi plan, podsjetio je Gates u svojoj kolumni, "loše je interpretiran - kao neka vrsta ustupka Rusiji. No istina je da smo u fazi kada nastavljamo raditi na drukčijem proturaketnom obrambenom štitu u Europi", piše Gates.

Predsjednik Barack Obama u četvrtak je najavio odustajanje od projekta proturaketnog štita u Europi koji već dulje vrijeme uzrokuje napetosti u odnosima s Rusijom, jer podsjeća na razdoblje Hladnoga rata. Obama je kazao kako se radi o strateškoj izmjeni utemeljenoj na ponovnoj procjeni stanja s obzirom na iransku prijetnju.

(Hina/Metro-portal)

20.09.2009. 15:20:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh