« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
NEVJERICA

Povlačenje CMC-a šokiralo radnike sisačke Željezare

"Jučer oko 15,10 sati saznali smo da imamo posla samo do kraja realizacije postojećih ugovora, a postojeći vlasnik nove narudžbe neće primati. Otprilike je to mjesec i pol dana", kazao je Abramović

Fotografija vijesti
Više o

Željezara

,

Sisak

,

CMC

,

radnici

,

čelik

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Predrag Abramović izjavio je danas kako je radnike sisačke Željezare, njih više od 1130, šokirala vijest o odlasku američke tvrtke CMC iz željezare, javlja Hina.

"Jučer oko 15,10 sati saznali smo da imamo posla samo do kraja realizacije postojećih ugovora, a postojeći vlasnik nove narudžbe neće primati. Otprilike je to mjesec i pol dana", kazao je Abramović za Hinu.

Dodao je da će o tome što će biti dalje biti jasnije u ponedjeljak kada u sisačku Željezaru, odnosno CMC-ovo postrojenje, dolazi novi generalni direktor Joachim Knospe.

Zamjenik glavnog povjerenika sindikata metalaca Mato Somić drži da su opcije ili pronalazak novoga kupca ili potpuni prekid proizvodnje. "Vjerujem da bi eventualnom kupcu Željezara mogla biti zanimljiva s obzirom na novu čeličanu, obnovljenu valjaonicu bešavnih cijevi i kvalitetne proizvode", rekao je Somić. Dodao je da su planirana nova ulaganja, izgradnja nove valjaonice bešavnih cijevi, a pretpostavljena godišnja proizvodnja čelika bila je oko 500 tisuća tona.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je pak danas kako odlazak američke tvrtke CMC iz željezare Sisak neće ugroziti ni željezaru niti radna mjesta više od 1100 ljudi koji su u njoj zaposleni.

"Interes za takvu industriju u svijetu postoji i nema dileme da će se pronaći novi partneri i ni željezara Sisak niti radna mjesta neće doći u pitanje", rekao je Popijač novinarima nakon otkrivanja spomen-ploče u Banskim dvorima.

CMC je jučer na svojim web stranicama objavio kako je odlučio izići iz bivše sisačke željezare, bilo prodajom bilo zatvaranjem tvornice.

Popijač je napomenuo da je odluka CMC-a "iznenađujuća s obzirom da su i oni sami u procesu restrukturiranja uložili velika sredstva".

Sisačka željezara prodana je američkoj kompaniji 20. srpnja 2007. godine.

08.10.2011. 17:17:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh