« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
BRAVO!

Povjerenstvo preporučuje uzgoj i korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe

Huanito Luksetić pokrenuo je Hrvatsku na jedinstven način i natjerao državu na promišljanje korištenja indijske konoplje u medicinske svrhe

Huanito je pokrenuo lavinu
Huanito je pokrenuo lavinu (Arhiva)
Više o

indijska konoplja

,

medicinske svrhe

,

Huanito Luksetić

,

Povjerenstvo za indijsku konoplju

,

uzgoj indijske konoplje

Huanito Luksetić i dalje čeka postupak na sudu, no njegovo uhićenje nepovratno je promijenilo neke stvari u Hrvatskoj, i to na bolje. Velika akcija njegovih prijatelja i medija, uz njegovo otvoreno svjedočenje u mnogim emisijama, dokazala je javnosti da je korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe opravdano i potrebno, a to smatra i Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe.

Naime, nakon prilično kratkog vremena od osnivanja oglasili su se putem Ministarstva zdravlja s idejom kako bi se trebalo promijeniti zakonske propise i omogućiti  uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe. 

Naravno, ovakva legislativa podrazumijeva i pronalaženje mehanizme koji bi spriječili zlouporabu.

Povjerenstvo je zaključilo kako je nužno regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe. Stoga treba promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole kako bi se omogućila uporaba indijske konoplje u medicinske svrhe i spriječila zlouporaba. 

Smatraju da treba maknuti indijsku konoplju iz I. skupine droga na Popisu droga, za koje je moguće korištenje u veoma ograničene svrhe, u skupinu II. ili III. kako bi se mogla izdavati kao lijek. 

Zakon o suzbijanju droga dopušta korištenje nekih droga u medicinske svrhe, poput opijumskog maka, čiji je uzgoj, prerada i promet dozvoljen, ali ne regulira uporabu indijske konoplje, pa je njena uporaba ilegalna. 

Nadamo se da će ostali u lancu propisivanja zakona reagirati dovoljno brzo kako bi Huanito i ostali bolesnici mogli profitirati od takve odluke.

20.01.2015. 15:55:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh