« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
STVARNO?

Javna nabava uz tamburaše i karaoke?

Edukacija u sustavu javne nabave i certifikati koji se trebaju pribaviti mogli bi postati izvor novog skandala u Hrvatskoj

Ovako se
Ovako se "educira" u Hrvatskoj ... (Screenshot)
Više o

certifikat

,

javna nabava

,

certifikacija

,

Učilište Mentor

Javna nabava u Hrvatskoj često je pod lupom javnosti zbog raznih afera koje svako malo isplivaju na vidjelo, a kako se radi o poslovima čija je godišnja vrijednost u pravilu veća od 30 milijardi kuna godišnje, očito je da treba biti još oprezniji.

Naime, zbog svoje kompleksnosti, postupak javne nabave zahtijeva certificiranje stručnjaka koji će na edukacijama steći potrebna znanja i povremeno ih obnavljati, a institucije ovlaštene za provedbu seminara i izdavanje certifikata odobrava Ministarstvo gospodarstva.

Registar je prepun sveučilišta i veleučilišta, kao i pučkih otvorenih učilišta, tako da bi se na prvi pogled moglo zaključiti kako je cijeli postupak sjajno zamišljen i proveden, a javna nabava u Hrvata po prvi puta ustrojena profesionalno.

Ipak, ponekad zaboravljamo da je ovo Hrvatska ... Redakcija je došla u posjed maila kojim se stručnjaci za javnu nabavu pozivaju na jedan od programa certifikacije i dodatnog usavršavanja, a radi se o, ni više ni manje - Festivalu javne nabave.

Da bi sve bilo u festivalskom tonu, organizatori najavljuju nekoliko vrlo zanimljivih stvari - tamburaše do ranih jutarnjih sati, karaoke, večere i nagradne igre, uz obećanje da će ovaj puta "materijali biti lakši od 20 kilograma"? Obećava se "nova metoda" organizacije "mega seminara" i predavači koji su "doajeni javne nabave", a igrom slučaja radi se o zaposlenicima Uprave za javnu nabavu Anti Loboji i Zoranu Vuiću?

No, to nije sve - organizatori se hvale i da među predavačima imaju članicu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Danijelu Pažur Ivančić, no posjetom na njihove internetske stranice www.dkom.hr lako je ustanoviti da ta osoba nije članica Državne komisije, već obična zaposlenica. Osim što je lažno predstavljaju i na taj način navode potencijalne klijente u zabludu, i gospođa Pažur Ivančić bi trebala znati da je lažno predstavljanje kažnjivo, pogotovo ako se na taj način ostvaruje i financijska dobit.

Za sve polaznike koji se prijave na oba dana seminara, osigurani su: besplatan prijevoz na seminar, besplatan smještaj u hotelu (puni pansion), tamburaši do ranih jutarnjih sati, karaoke show s bogatim nagradama za najbolje i još puno toga

U veselom stilu ističe se samo broj bodova koji će se prikupiti i zabava koja je neupitna, no o znanju u tom pozivu nema ni riječi.

Kako je prošle godine Uprava za sustav javne nabave pokušala vratiti, očito izgubljenu, kvalitetu seminara ograničavanjem broja polaznika na 50 (izmjene Pravilnika o izobrazbi u području javne nabave (NN 125/2014)), teško je shvatljivo zašto organizatori spominju brojke od 70 i 100.

Inače, radi se o Učilištu Mentor iz Đakova koje taj veseli ton edukacija provlači i na svojim internetskim stranicama, ponovno ističući tulumarenje do zore uz tamburaše, karaoke i bogate nagradne igre, uz puni pansion ....

Pitamo se, naravno, kako je moguće da zaposlenici Uprave za javnu nabavu mogu biti gosti predavači (nekako nam se ne čini mogućim da to rade besplatno) ljudima koje kasnije trebaju nadzirati, da ne spominjemo činjenicu da se od stručnjaka za javnu nabavu koji su stekli certifikate očekuje uspješno povlačenje novaca iz EU fondova. Sad kad vidimo na koji se način certifikati stječu, ne čudi nas da je Hrvatska uvjerljivo zadnja po povlačenju sredstava, niti vidimo neku svijetlu budućnost u tome ....

20.01.2015. 14:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh