« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
FORA

Povećajte kreativnost na zanimljiv način

Igrica koja igračima daje najveću slobodu, a to je u ovom slučaju Minecraft bez uputa, najbolje utječe na mozak, odnosno povećava kreativnost

Samo pazite da vas šef ne ulovi
Samo pazite da vas šef ne ulovi (Dreamstime)
Više o

kreativnost

,

video igrice

,

Minecraft

Idući put kada vam ponestane inspiracije posegnite za videoigricama koje igračima pružaju veliku slobodu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Iowa pokazalo je da određena vrsta videoigrica može potaknuti kreativnost.

Znanstvenici su usporedili utjecaj na mozak videoigrica poput Minecrafta, gledanje televizije i videoigrica u kojima se utrkuju auti. Pokazalo se da igrica koja igračima daje najveću slobodu, a to je u ovom slučaju Minecraft bez uputa, najbolje utječe na mozak, odnosno povećava kreativnost. 

"Nije samo do toga da Minecraft pomaže povećati kreativnost. Ima nešto i u tome što svojevoljno biramo igrati je", kaže profesor psihologije Douglas Gentile za portal Science Daily. 

Minecraft je svojevrsni virtualni svijet koji omogućava igraču da stvori što god poželi i zamisli. Ova igrica prodana je u više od 100 milijuna primjeraka.  

Tijekom studije slučajnim odabirom su izabrani ispitanici koji će igrati Minecraft, oni koji će gledati TV i oni koji će igrati igrice u kojima se utrkuju automobili. Grupa za Minecraft podijeljena je na dva dijela. Jednom dijelu rečeno je da budu kreativni, a drugome ništa nije rečeno. Nakon 40 minuta igranja i gledanja TV-a ispitanici su morali riješiti nekoliko kreativnih zadataka.

Znanstvenike je iznadio rezultat. Ispitanici koji su trebali biti kreativni pokazali su manju razinu kreativnosti od onih koji su igrali Minecraft bez uputa. 

Iako ne postoji psihološko objašnjenje za ovo, Gentile kaže da ih je ograničila uputa da budu kreativni. "Također može biti da su sve kreativne potencijale iskoristili dok su se trudili biti kreativni igrajući igricu", dodaje za spomenuti portal.

24.07.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh