« Blogosfera
objavljeno prije 9 godina
NEPRAVDA

Potraga za fosilnim gorivima guta novac za alternativne izvore energije

Vodeća svjetska gospodarstva troše 88 milijardi dolara godišnje na subvencije za traganje za fosilnim gorivima, čime ostaje manje novca za ulaganja u alternativna goriva s manjom emisijom štetnih plinova

Troši se 88 milijardi dolara ...
Troši se 88 milijardi dolara ... (Arhiva)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

alternativni izvori energije

,

fosilna goriva

Subvencija za istraživanja s ciljem pronalaska zaliha fosilhih goriva najveći su neprijatelj obnovljivih izvora energije, a zbog tih bi subvencija temperatura na Zemlji mogla porasti daleko više od prosječnih dva stupnja Celzija, koliko prema međunarodnom dogovoru iznosi maksimalno prihvatljiv porast temperature, upozorava britanski Institut za inozemni razvoj u najnovijem izvješću.

Institut je objavio izvješće u suradnji s američkom lobističkom skupinom Oil Change International uoči sastanka čelnika skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 predstojećeg vikenda u Brisbaneu.

Skupina zemalja s najvišim subvencijama za traganje za fosilnim gorivima obuhvaća, između ostalog, Veliku Britaniju, Rusiju, Sjedinjene Države i Australiju, utvrdili su autori, posebno izdvajajući SAD koji je prošle godine za takve subvencije izdvojio 5,1 milijardu dolara, gotovo dvostruko više nego 2009.

Subvencije u obliku ulaganja državnih poduzeća prevladavaju u zemljama poput Brazila, Kine, Indije, Meksika, Rusije i Saudijske Arabije. 'Razina potpore seže od dvije do pet milijardi dolara u Rusiji, Meksiku i Indiji do devet milijardi dolara u Kini, 11 milijardi dolara u Brazilu i 17 milijardi dolara u Saudijskoj Arabiji', navodi se u izvješću.

Javne su financije treći oblik subvencija za potporu traganju za fosilnim gorivima i posebno su prisutne u Kanadi, Kini, Japanu Rusiji i Južnoj Koreji.

Taj novac predstavlja 'neekonomska ulaganja' i 'spašavanje ugljično intenzivnih kompanija novcem poreznih obveznika' na račun energije vjetra, Sunca i vode, upozoravaju autori izvješća.

11.11.2014. 16:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh