« Biznis
objavljeno prije 2 godine
EU FONDOVI

Potpore za novoosnovana poduzeća

Predaja projektnih prijava počinje 1. lipnja 2022. godine - pojedinačne potpore od 200.000 do 1.000.000 kuna

Stiže lova
Stiže lova (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

novoosnovane tvrtke

Početkom travnja objavljen je dugoočekivani natječaj „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća". Na raspolaganju je 141.700.000,00 kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Prihvatljivi prijavitelji 

Bespovratna potpora u okviru ovog Poziva je namijenjena inovativnim novosnovanim MSP-ovima (mikro, mala i srednja poduzeća) za projekte tj. proizvode i procese čija je zrelost izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište, tj. ona koja su u fazi TRL 5 - TRL 8.

TRL 5 - validacija tehnologije u relevantnom okruženju
TRL 6 - demonstacija tehnologije u relevantnom okruženju
TRL 7 - demontracija tehnologije u operativnom okruženju
TRL 8 - uspostavljen i kvalificiran tehnološki sustav

Prijavitelj ne smije biti stariji od pet godina niti mlađi od 30 dana računajući dan podnošenja projektnog prijedloga i nije Prijavitelj koji se zatvorio i ponovno otvorio za potrebe Poziva niti je nastao spajanjem ili izdvajanjem. Prijavitelj mora biti registriran za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje trideset dana prije dana podnošenja projektnog prijedloga te u trenutku prijave mora biti registriran za prihvatljive djelatnosti u kojima se provode projektne aktivnosti.

Iznos, vrste i intezitet potpore

Najniža vrijednost potpore koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 200.000,00 HRK. Najviša vrijednost potpore koja se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 1.000.000,00 HRK. Intenzitet potpore je do 85% prihvatljivih troškova. Potpore dodijeljene u okviru ovog Poziva u skladu su s de minimis Uredbom i smatraju se potporama male vrijednosti. Ukupan iznos potpore male vrijednosti koja se dodjeljuje jednom (jedinstvenom) poduzetniku ne smije prelaziti 200.000,00 EUR tijekom prethodne dvije fiskalne godine i u tekućoj fiskalnoj godini.

Prihvatljivi troškovi

Prihvatljive su sljedeće kategorije troškova: troškovi nabave instrumenata i opreme neophodne za provedbu projekta, troškovi plaća osoblja zaposelnog kod Prijavitelja koje će raditi na provedbi projekta, troškovi amortizacije instrumenata, opreme i zgrada, u opsegu i u razdoblju u kojem se upotrebljavaju za projekt, a koje nisu nabavljene u sklopu provedbe projekta, neizravni troškovi nastali izravno kao posljedica provedbe istraživačkog projekta, po fiksnoj stopi do visine od 7% iznosa ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta (neizravni troškovi uključuju: troškovi najma i održavanja prostora, režijski troškovi), troškovi vanjskih usluga - troškovi savjetodavnih usluga za inovacije, troškovi pomoćnih usluga za inovacije, troškovi dobivanja, potvrđivanja i zaštite patenata i ostale nematerijalne imovine, troškovi ugovornih istraživanja, znanja i patenata kupljenih ili licenciranih od vanjskih izvora po tržišnim uvjetima, troškovi upućivanja visokokvalificiranog osoblja iz organizacije za istraživanje i širenje znanja ili velikog poduzetnika na rad na novootvoreno radno mjesto kod poduzetnika, troškovi osposobljavanja za specifične vještine za start-up tvrtke, troškovi usluga vanjskih stručnjaka za pripremu projektnog prijedloga, usluga vanjskih stručnjaka za pripremu i provođenje postupaka nabave te vođenje projekta

Pravovremeno započnite s pripremom projekta

Mnogi poduzetnici objavu ovog natječaja čekaju „u niskom startu" (s već isplaniranim ulaganjima). Natječaj se vodi kao otvoreni postupak u modalitetu trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga (kolokvijalno tzv. „najbrži prst"), s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 30. lipnja 2023. godine ili do iskorištenja raspoloživih sredstava. Prijavitelji će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 20. travnja 2022. godine, a samo podnošenje projektnog prijedloga dozvoljeno je najranije od 1. lipnja 2022. godine u 11:00 sati.

Više o ovom natječaju možete pronaći ovdje.

Više informacija o ostalim natječajima možete pronaći ovdje ili nas možete kontaktirati na brojeve telefona 01 5806 307 i 01 5806 308. 

14.04.2022. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh