« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OBNOVA VOZNOG PARKA

Potpore prijevoznicima za nabavu vozila Euro 5 standarda

Mali i srednji poduzetnici pri zamijeni starih vozila dobiti će do 70, a veliki do 50 tisuća kuna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vlada

,

autobusi

,

novčana potpora

,

Euro 5 standard

,

zamjena vozila

,

autoprijevoznici

,

teretna vozila

Za kupnju ekološki prihvatljivijih teretnih vozila i autobusa, vozila Euro 5 standarda, licencirani će prijevoznici moći dobiti potporu u iznosu 50 do 70 tisuća kuna, odlučila je danas hrvatska vlada prihvativši Program smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš.

Za te je potpore u ovoj godini osigurano ukupno 50 milijuna kuna, a iznos za 2010. bit će utvrđen naknadno i ovisit će o raspoloživim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prema procjenama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, očekuje se da će se u dvije godine trajanja programa zamijeniti oko 3.000 vozila.

Trenutno je, prema podacima tog ministarstva, u Hrvatskoj 3.200 prijevoznika koji imaju više od 13.800 vozila.

Prema programu, mali i srednji poduzetnici koji će svoja stara vozila zamijeniti za nova Euro 5 standarda dobit će potporu do 70 tisuća kuna, a veliki do 50 tisuća kuna. Svaki će licencirani cestovni prijevoznik godišnje moći podnijeti zahtjev za zamjenu pet vozila, a za ukupnog trajanja programa najviše deset zahtjeva.

Na državne subvencije mogu računati prijevoznici s licencijom za međunarodni prijevoz tereta za teretna vozila težine iznad 3,5 tone, te prijevoznici za vozila za prijevoz više od 10 putnika.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o biogorivima za prijevoz kojima se uvode i naknade za proizvodnju biogoriva i sirovina za proizvodnju biogoriva.

Te će naknade određivati vlada, a izvor sredstava za to bit će naknada na svaku litru prodanog dizelskog goriva ili benzina koji će se prikupljati Hrvatski operator tržišta energije.

Tim se zakonskim prijedlogom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s direktivama EU prema kojima je indikativni nacionalni cilj da države do kraja 2010. imaju udio biogoriva od 5,75 posto u tekućim gorivima u prometu.

Vlada je Saboru na prihvaćanje uputila Izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku proračunskog novca u 2008., a predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer izvijestio je da su lani sredstva za manjine povećana za 18,6 posto, te da se Savjet odredio kako će svim manjinskim udrugama i organizacijama koje ne slijede zacrtanu metodologiju financiranja ukinuti proračunska izdvajanja.

Punu potporu radu Savjeta, kao i odluci o snažnijoj kontroli proračunskih sredstava, izrazio je premijer Ivo Sanader.

Saboru je na potvrđivanje upućeno nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima i onaj s EU o sudjelovanju Hrvatske u misiji EULEX za uspostavu vladavine prava na Kosovu. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 15:59:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh