« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DOVOĐENJE KUĆE U RED

Potpisano pismo namjere o energetskoj učinkovitosti

U Hrvatskoj postoji 11 tisuća javnih objekata na kojima bi se provedbom programa energetske učinkovitosti moglo uštedjeti 500 milijuna kuna godišnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

UNDP

,

štednja energije

,

FESB

,

energetska učinkovitost

,

Dovesti svoju kuću u red

Na Fakultetu elektronike, strojarstva i brodogradnje (FESB) danas je potpisano pismo namjere s Programom UN-a za razvoj (UNDP) o suradnji na programu učinkovitog korištenja energije u objektima u vlasništvu Hrvatske pod nazivom "Dovesti svoju kuću u red" te otvaranju projektnog ureda UNDP-a za poticanje energetske efikasnosti (EE).

Pismo namjere potpisali su dekan FESB-a Tomislav Kilić i voditeljica Vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" Vlasta Zanki, koja je ujedno voditeljica projekta "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj" za područje Dalmacije.

Pismom namjere FESB ustupa svoj prostor za projektni ured koji će za područje Dalmacije koordinirati sve aktivnosti na poticanju energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom. Osim toga, pismom namjere FESB će se među prvima u Hrvatskoj uključiti u provedbu programa "Dovesti svoju kuću u red", objasnila je Zanki.

Nakon ulaska Hrvatske u EU svaka javna zgrada u idućih 30 mjeseci morat će dobiti certifikat za učinkovito korištenje, odnosno štednju energije.

U Hrvatskoj postoji oko 11.000 javnih objekata u vlasništvu Vlade, županija i gradova u kojima bi se provedbom programa energetske učinkovitosti godišnje moglo uštedjeti do 500 milijuna kuna.

Hrvatska je obvezna poštovati kriterije EU kojima je planirano da se do 2020. godine postigne 20 posto udjela obnovljivih izvora energije, a istodobno za 20 posto poveća energetska učinkovitost te za 20 posto smanji emisija stakleničkih plinova, rekla je Zanki.

U Splitu je danas u Gradskoj upravi otvoren i Info ured EE u kojem građani mogu dobiti informacije o štednji energije u svojim domovima.

Nacionalni projekt "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" već četvrtu godinu provode UNDP i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš.

U Splitu je u svibnju 2008. godine održana konferencija hrvatskih gradova i županija posvećena sustavnom gospodarenju energijom. Tada je predstavljena Energetska povelja koju su potpisali predstavnici 127 gradova i 20 županija.

Poveljom se iskazuju svijest i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, briga o zaštiti okoliša i potreba racionalnijeg gospodarenja resursima. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 14:03:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh