« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Potpisana deklaracija o suradnji u borbi protiv korupcije

Poticanje i osiguranje javnosti rada u znanosti, obrazovanju i sportu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Dragan Primorac

,

korupcija

,

MZOŠ

,

Vesna Balenović

,

Zviždač

,

Agencija za obrazovanje odraslih

,

Tempus

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i Vesna Balenović, predsjednica nevladine udruge "Zviždač" za borbu protiv korupcije, potpisali su danas u Agenciji za obrazovanje odraslih Deklaraciju o suradnji u poticanju i osiguravanju javnosti rada i odgovornosti u sustavu znanosti, obrazovanja i športa.

Potpisnici Deklaraciju smatraju važnim iskorakom u nastojanju da Hrvatska bude sigurnija i slobodnija od korupcije, a žele, među ostalim, potaknuti sve sudionike u sustavu znanosti, obrazovanja i športa te sve zainteresirane da se uključe u osiguranje javnosti rada i odgovornosti te razotkrivanje mogućih nezakonitosti u sustavu znanosti, obrazovanja i športa.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prvo je ministarstvo koje je spremno pružilo ruku za suradnju u bez fige u džepu", istaknula je Vesna Balenović. Po njezinim riječima Deklaracija je plod nekoliko radnih sastanaka s ministrom Primorcem na njegov poziv, o dokumentaciji koju je udruga "Zviždač" dostavila MZOŠ-u o nepravilnostima u radu Pučkog otvorenog učilišta u Splitu i Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru.

Napomenuvši da je današnji čin možda neuobičajen za Hrvatsku, ali ne i za zapadne demokracije, ministar Primorac istaknuo je kako Deklaracija poručuje da korupcija ne će biti dopuštena ni na jednoj od razina sustava znanosti, obrazovanja i športa. Jer, kako je rekao, dok je on ministar, u sustavu za koji je odgovoran neće dopustiti ni "najmanji kukolj".

Najavio je da će zatražiti da Državno odvjetništvo ispita tvrdnje o nepravilnostima u Splitu i Zadru te da će Agencija za obrazovanje odraslih provesti službeni nadzor nad svim pučkim otvorenim učilištima u državi, što će biti prvi put do sada.

U potpunosti ću poduprijeti prijavljivanje projekata za borbu protiv korupcije u obrazovanju koji se financiraju u sklopu programa Tempus jer je korupcija u obrazovanju posebno osjetljiva budući da se radi o djeci, istaknuo je ministar Primorac. (HINA)

30.07.2008. 21:09:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh