« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
KIŠE

Potop u Pekingu, 10 mrtvih

Na gradske je ulice palo 170 litara vode po četvornom metru, a u mjestima pokrajine Fangshan zapadno od Pekinga čak 460 litara po četvornome metru

Neke ulice potpuno su poplavljene
Neke ulice potpuno su poplavljene (Twitter)
Više o

Peking

,

kiša

,

poplave

,

Fangshan

Najobilnije kiše u posljednijh šezdeset godina pogodile su kineski glavni grad Peking u kojemu je smrtno stradalo najmanje 10 ljudi, a u prometu su izazvale potpuni kaos, onemogućivši putovanja oko 80.000 putnika koliko ih je ostalo u glavnoj gradskoj zračnoj luci, izvijestili su u nedjelju kineski mediji.

Oluja praćena obilnim oborinama počela je u subotu poslijepodne, poplavivši sve glavne ceste s kojih su se bujice, kako prenosi službena agencija Xinhua, slijevale u pothodnike onemogućivši u potpunosti promet.

U pekinškoj četvrti Tongzhou smrtno je stradalo dvoje ljudi kada se srušio krov zgrade u kojoj su živjeli, a jedna je osoba stradala od udara groma. Ostali smrtno stradali žrtve su mokrih električnih instalacija ili utapanja.

Više od 500 letova iz i u pekinšku Međunarodnu zračnu luku otkazano je zbog nevremena. Beijing News javlja da, unatoč svemu, promet podzemnom željeznicom zasad funkcionira bez poteškoća, što je ljudima koje je nevrijeme zateklo na poslu ili u gradu, omogućilo nesmetan povratak domovima, s obzirom na to da ne mogu koristiti automobile, gradske autobuse ni taksije.

Od subote navečer, otkad je počela obilna kiša, na gradske je ulice palo 170 litara vode po četvornom metru, a u mjestima pokrajine Fangshan zapadno od Pekinga čak 460 litara po četvornome metru, prenosi Xinhua.

Na internetskim stranicama pekinške gradske uprave stoje upozorenja i upute namijenjene stanovnicima kako bi što lakše prebrodili ovu vremensku nepogodu te ih se podsjeća da se pripreme na daljnje pogoršanje vremenskih uvjeta. "Meteorolozi su izvijestili kako je od kraja srpnja do početka rujna grad izložen poplavama te da se može očekivati još obilnih padalina i ekstremnih vremenskih uvjeta", stoji u upozorenju.

22.07.2012. 10:44:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh