« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
ISPROBAJTE

Potaknite razvoj većih kognitivnih sposobnosti kod djece - ŠAHOM!

Ovu stimulativnu aktivnost na razvoj kognitivnih sposobnosti kod učenika nižih i srednjih razreda potvrđuju brojne studije

Upišite djecu na šah!
Upišite djecu na šah! (ŠK ENT)
Više o

djeca

,

šah

,

kognitivne sposobnosti

I dok se danas mogu čuti tužaljke starijih kako su „ovu današnju djecu" okupirali moderni uređaji te da ne dižu glavu od računala i pametnih telefona, roditelji polaznika Šahovske škole „Ericsson Nikola Tesla" s ponosom mogu potvrditi suprotno.

Ovu stimulativnu aktivnost na razvoj kognitivnih sposobnosti kod učenika nižih i srednjih razreda potvrđuju brojne studije, a tradiciju igranja šaha još od 1974. godine njeguje i Šahovski klub Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba u čijem sklopu se nalazi i škola šaha. Škola je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta za početni i napredni stupanj znanja, a vodi je šahovski majstorski kandidat Zdravko Margitić koji šah igra već 67 godina, od svoje sedme godine, a od 16-te u sklopu šahovskih klubova.

„Smatram da šah pomaže intelektualni razvoj djece, osobito u apstraktnom razmišljanju. Pomaže i u socijalizaciji djece. Djeca rastu i ako poučavam neko dijete tri godine, svjedok sam i odrastanja tog djeteta u svakom drugom vidu te se kroz taj period zalažem i za njihov ravnopravan razvoj u svim smjerovima potičući redovno školovanje i važnost postizanja dobrih rezultata na oba polja, kako u šahu tako i kroz školske obaveze ", objašnjava gosp. Margitić.

Često se s razlogom radi poveznica da su dobri šahisti ujedno i dobri učenici. Šah ih uči discipliniranom razmišljanju, razvija i sposobnost stvaranja i držanja u glavi istovremeno više različitih slika i kombinacija što ih uči sposobnostima rješavanja ne samo šahovskih zadataka.

Škola šaha osim u Šahovskom klubu Ericsson Nikola Tesla pod vodstvom ovog iskusnog šahovskog majstora održava se još na dvije lokacije: u osnovnoj školi Brezovica i Trnsko, a kroz godinu ih prođe oko 50-ak učenika odnosno 20-tak redovnih polaznika. Polaznike se potiče na prezentaciju naučenog i stoga ih se priprema za razne turnire i natjecanja, a one najnaprednije preuzima još jedan velemajstor, član kluba i umirovljeni profesor fizike Juraj Nikolac. Učenici škole postižu vrhunske rezultate, pa je tako potrebno za istaknuti da je upravo šahovski klub Ericsson Nikola Tesla klub s najviše osvojenih naslova prvaka. Samo prošle godine ostvarena su postignuća od 5 prvaka Zagreba (3 kadeta i 2 kadetkinje) te 2 prvakinje i 1 prvak Hrvatske od čega je jedna djevojčica dvostruka prvakinja, a u ovoj godini na kadetskim prvenstvima Zagreba postignuto je već 8 titula prvaka.

Premda postižu zavidne rezultate, radi financijskih mogućnosti kako polaznika tako i kluba, članovi ne mogu iskoristiti ostvareno pravo da zastupaju Hrvatsku na europskim ili svjetskim kadetskim prvenstvima čime su uspjesi ograničeni samo na razinu natjecanja unutar Lijepe naše. Do sada je samo jednom 2012. g. to pravo iskorišteno.

No premda je šah izvrsna aktivnost za intelektualni razvoj, djeci se posebno naglašava važnost školovanja i dobrih ocjena, čemu su primjer i treneri šaha koji imaju završene fakultete i visoke škole, a koji volonterski poučavaju učenike.

„I djeci i njihovim roditeljima naglašavam da šah ne osigurava egzistenciju koju si djeca trebaju osigurati kroz svoje školovanje! U svojoj trenerskoj praksi izvršio sam pritisak na dječaka koji je imao jedinice iz matematike i fizike u prvom razredu gimnazije kako bi shvatio da mu je važnije ispraviti te jedinice nego biti na svakom mogućem šahovskom turniru", ispričao nam je trener Margitić koji je i sam diplomirani inženjer elektrotehnike.

Također je istaknuo kako je šah prije bio znatno popularniji te se nada da će na popularnost ponovno utjecati nedavno pokrenuta akcija „Šah uz škole", a neiscrpna ljubav i predanost šahu ova dva trenera divan je primjer koliko šah kao sportska disciplina može pozitivno utjecati na razvoj djece.

31.03.2016. 09:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh