« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
kontrola u menzama

Posuđivanje X-ice postaje kazneno djelo

U nedostatku boljih rješenja, država je zaključila da se prioritetno treba obračunati sa studentima prijestupnicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cap)
Više o

studenti

,

x-ica

,

menza

Kriza je, teško se živi, a svaka kuna može spasiti državni proračun. Kako korupcija i siva ekonomija u zemlji ne predstavljaju dovoljno velik problem da bi ih država ozbiljno shvatila, vrijeme i resursi troše se na sastavljanje crnih lista studenata koji posuđuju svoju X-icu.

Studentska iskaznica koja omogućuje kompletan obrok u menzi po cijeni između šest i deset kuna, dragocjeno je vlasništvo svakog studenta koje se nerijetko dijeli s prijateljima i poznanicima.

Uprava Studentskog centra odlučila je stati na kraj "prijestupnicima" koji su svoju X-icu nesebično dijelili te se u menzama odnedavno nalaze zaštitari koji detaljno provjeravaju karticu i vlasnika, a po potrebi sastavljaju crne liste za koje još nitko ne zna čemu točno služe.

Sankcije nisu određene

Uživanje u hrani na temelju tuđe iskaznice proglašeno je, naime, kaznenim djelom te zaposlenici Bilić Erić securytija koji provjeravaju studente marljivo zapisuju sve nepravilnosti. Međutim, ni sam ravnatelj SC-a, Niko Vidović, nema informacije o potencijalnoj kazni za "varalice".

"Kaznu još nismo odredili, zasad tek prikupljamo imena tih studenata. X-ica je neprenosiva, ona je dokument kao i indeks i osobna iskaznica. Tako želimo spriječiti troškove državi", izjavio je Vidović za Večernji.

Kontrole studenata počele su u petak, a dosad je prikupljeno oko 500 imena.

Sami studenti nezadovoljni su novim tretmanom i u nevjerici gledaju zaštitare na blagajnama menzi. Iako se svi slažu da se ilegalne prodaje X-ica moraju sankcionirati, samo posuđivanje smatraju bezazlenim.

Studenti nezadovoljni

"Opet štede na nama i opet smo im mi krivi. Kakve veze ima ako na iskaznici piše Iva, a jede Marko? To je isti trošak. Uostalom, i Marko može ostati bez kune na iskaznici pa zamoliti kolegu da nešto pojede na njegovoj iskaznici", požalili su se studenti novinarima Večernjaka.

Studenti se pitaju nema li u državi većih prijestupnika, a zanima ih i koliko država troši na zaštitarsko poduzeće čiji djelatnici provjeravaju identitet studenata. S druge strane uprava SC-a nema podatke o tome koliki su troškovi i potencijalne uštede od nove metode provjere. Glavno da se nešto radi...

11.11.2009. 00:14:48
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    11.11.2009. 01:00
    Glupost neviđena. A ne bi gospoda iz SC-a malo provjerila kako se u njihovim uredima peru milijuni?
  2. avatar
    wolf
    11.11.2009. 01:41
    odvratni su. oni provjeravaju studente koji jedu na tuđu iksicu kako bi uštedjeli državi dočim je istodobno sc leglo korupcije i nepotizma. neka samo odu provjeriti na šaru gdje se domom upravlja kao da je privatni!!! ogavno.
  3. avatar
    11.11.2009. 01:46
    Ma pusti vuče domove, to je naspram onoga što se u Savskoj vrti sića. Ali svugdje nekako ista imena i prezimena iz istih podneblja...
  4. avatar
    baba
    11.11.2009. 13:31
    pa baš je najbolje pitanje to koliko se plaćaju zaštitari. Ajme, koliko mi se puta dogodi da zaboravim svoju iksicu i što onda - moram ostati gladna?? nemojte bit smješni...
  5. avatar
    tomo
    16.11.2009. 03:41
    koliko se god trudili nas studente nemozete prevariti, imam svoju praznu iksicu nju cu pokazati redaru a jest cu na tudju koju sam posteno platio, i problem rijesen, ovi koji nemaju niti svoju ce nadrapati
  6. avatar
    nemesis
    23.11.2009. 12:36
    ako je to najveći problem u sc-u, blago onda nama
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh