« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
Pusa ;)

Postoji 5 razina ljubavi. Na kojoj ste vi?

Postoji ukupno 5 razina "ljubavi" kroz koji prolaze baš svi parovi.

U kojoj ste vi fazi?
U kojoj ste vi fazi? (Pixabay)
Više o

ljubav

,

zaljubljenost

,

razina

Prema psihologu Jedu Diamondu, postoji ukupno 5 razina "ljubavi" kroz koji parovi prolaze. A ako ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete prije posljednje, nema straha jer većina parova zapne na trećoj.

Diamondove razine temelje se na trideset godina iskustva u proučavanju veza, a one su sljedeće:

1. Zaljubljivanje 

Poznato ili kao faza medenog mjeseca. U toj fazi sve svoje snove projektiramo na partnera. Slijepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade "prekovremeno", a mi im u potpunosti vjerujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje vječno.

2. Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postanemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu planirati budućnosti. Osjećamo se poput jedne cjeline, zaštićeno, željeno i uvjereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza "suđena".

3. Razočaranje

I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Diamondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom pogreškom našeg partnera.

To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvijek. Razmišljamo o prekidu jer nas odjednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestane one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

4. Stvaranje "prave" i "trajne" ljubavi

Nema točnog odgovora koji može reći kako preživjeti treću fazu, no ako ju preživimo, četvrta je toga vrijedna. Diamond preporučuje zatoriti oči i gurati dalje. Poanta je u razumijevanju da naš partner nije savršena osoba, već ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

5. Trenutak kad vaša veza počne mijenjati svijet

Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali je li ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo pretvoriti u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, već zato jer imate zajednički cilj, bez obzira radi li se o poslu ili obitelji. Odlučili ste biti ravnopravni ostvariti vaš zajednički san san.

 

Piše: Andrea Holi
15.02.2018. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh